• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Конституційний суд Киргизстану дав згоду громадянам, які досягли 16 років, змінювати своє прізвище

    Опубликовано: 2023-07-05 12:30:43

    Конституційний суд Киргизстану дав згоду громадянам, які досягли 16 років, змінювати своє прізвище, пов'язане з батьківським іменем, на прізвище, пов'язане з матері.

    Про це повідомляє місцеве видання 24.kg.

    Конституційний суд розглядав це питання в рамках розгляду позову громадянки, яка просила дозволити їй змінити батьківське прізвище на материнське у документах своїх дітей.

    Спочатку суд відхилив її позов, але пізніше пояснив, що змінити частину прізвища вона зможе, коли дитина досягне 16 років. Водночас суд вирішив, що громадяни віком від 16 років мають право змінювати батьківське прізвище на материнське. Це рішення може бути прийняте з різних причин, включаючи пережиті життєві трагедії, пов'язані з батьком дитини. Наприклад, в такому випадку заборонити людині змінити частину повного імені буде порушенням її прав, зауважили в Конституційному суді.

    Зазначається, що встановлення вікового обмеження мало на меті захистити дітей від булінгу. У Киргизстані традиції та релігія мають особливе значення у суспільстві. Законодавство приймається з урахуванням особливостей киргизької культури.

    "Щодо права батьків, зокрема матері, на надання дитині прізвища, імені та батьківського прізвища за радянською системою, то це право знаходиться у прямому конфлікті з правами дитини. Права дитини мають пріоритетне значення і підлягають особливому державному захисту. Оскільки дитина з батьком в традиційному суспільстві може стати жертвою булінгу та стигматизації, було відмовлено у задоволенні клопотання заявника", - йдеться у рішенні Конституційного суду.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.