• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як Татуїн з «Зоряних війн». Астрономи відкрили планету навколо подвійної зірки

    Опубликовано: 2023-06-14 16:00:26

    Астрономи відкрили екзопланету, схожу на Татуїн з "Зоряних війн" – вона також обертається навколо двох сонць. Це BEBOP-1c, повідомляє Space.com.

    Подвійні зірки дуже поширені у нашій галактиці – близько половини сонцеподібних зірок у Чумацькому Шляху розташовані в подвійних системах. До цього часу астрономи підтвердили виявлення 14 планет у подвійних системах.

    У 2020 році космічний телескоп TESS NASA, який займається пошуком екзопланет, виявив планету TOI-1338b, яка обертається навколо пари зірок TOI-1338. Використовуючи Європейську південну обсерваторію та "Дуже великий телескоп", які розташовані в пустелі Атакама в Чилі, вчені намагалися точно визначити масу TOI-1338b. Попри всі зусилля, вони не змогли цього досягти. Натомість вони відкрили іншу планету.

    Новознайдений світ називається BEBOP-1c, за назвою проєкту, який збирав дані, BEBOP, що означає Binaries Escorted By Orbiting Planets (BEBOP-1 — інша назва подвійної системи TOI-1338).

    BEBOP-1c — газовий гігант, маса якого приблизно в 65 разів перевищує масу Землі та приблизно в п’ять разів менша за масу Юпітера. Він обертається навколо своїх зірок на відстані приблизно 79% астрономічної одиниці (відстані між Землею та Сонцем). Рік планети триває 215 днів.

    BEBOP-1c — перша планета навколо зірки, виявлена лише за допомогою техніки радіальної швидкості, розповів Space.com співавтор дослідження Аморі Тріо, астрофізик з Бірмінгемського університету в Англії.

    Лев Шевченко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.