• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президентські вибори в Туреччині: підрахували маже 100% голосів

    Опубликовано: 2023-05-15 09:32:54

    На президентських виборах у Туреччині за підсумками підрахунку близько 98,61% бюлетенів президент Реджеп Тайіп Ердоган набрав 49,34% голосів, а лідер опозиції Кемаль Киличдароглу - 45,00%.

    Про це повідомляє агентство "Анадолу".

    Згідно з попередніми результатами підрахунку, Сінан Оган від альянсу АТА (Альянс предків) отримав 5,23% голосів виборців. Мухаррем Індже набрав 0,43% голосів.

    Громадяни Туреччини, що знаходяться за кордоном також мого віддати свій голос. В голосуванні за кордоном перемагає Киличдароглу, в різних країнах за нього віддали голоси від 50% до 80% голосів виборців. Водночас в деяких країнах Африки та Європи перемогу здобув Ердоган.

    В Стамбулі і столичній провінції Анкара виборці демонструють більшу підтримку опозиціонеру Киличдароглу — 48,56% та 47,32% відповідно. Явка на виборах склала 88,84%.

    На паралельних парламентських виборах владна Партія справедливості та розвитку набирає 35,41%, опозиційна Республіканська партія - 25,40%.

    Таким чином загалом зберігається ймовірність другого туру, адже жоден з кандидатів все ще не набрав 50% плюс один голос. Президентські перегони можуть продовжитися у другому турі, який в такому випадку відбудеться 28 травня.

    Як повідомляє Reuters, Киличдароглу, який вже заявив, що він переможе у другому турі, закликав своїх прихильників бути терплячими та звинуватив партію Ердогана у втручанні в підрахунок голосів та звіт про результати.

    Політологи зазначають, що вибір наступного президента Туреччини є одним із найважливіших політичних рішень для країни за останні 100 років.

    Перемога Ердогана, який продовжує мати тісні зв'язки з російським лідером Володимиром Путіним, ймовірно, може додати снаги РФ. В США та в ЄС такі результати можуть збентежити, особливо тих лідерів, які мали непрості відносини з Ердоганом.

    Водночас Ердоган заявляв, що він є "прибічником миру" та декілька разів навіть намагався організувати зустріч президента України Володимира Зеленського з Путіним.

    Киличдароглу вважається продемократичним кандидатом. Він також нещодавно звинувачував Росію у поширенні змови і фейків перед голосуванням в Туреччині.

    Віта Молодан

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.