• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Потепління загрожує життю в сутінковій зоні океану – дослідження

    Опубликовано: 2023-05-04 12:40:21

    Зміна клімату може різко скоротити життя в найглибших частинах наших океанів, в які досягає сонячне світло, попереджають вчені. Про це йдеться в статті в журналі Nature Communications.

    Згідно з новим дослідженням, глобальне потепління може скоротити життя в так званій сутінковій зоні на 40% до кінця століття. Сутінкова зона лежить на глибині від 200 до 1000 метрів.

    Дослідники виявили, що в тепліші періоди історії Землі в ній мешкало менше організмів. У дослідженні під керівництвом Ексетерського університету вчені розглянули два теплі періоди в минулому Землі – близько 50 млн років тому і 15 млн років тому, вивчаючи записи зі збережених мікроскопічних черепашок.

    Вони виявили, що в ці періоди в сутінковій зоні жило набагато менше організмів, оскільки бактерії швидше розкладали їжу, а це означає, що з поверхні до сутінкової зони потрапляло менше їжі.

    Сутінкова зона, також відома як дисфотична зона, є життєво важливим середовищем існування морських мешканців. За даними Вудс-Гольського океанографічного інституту, вона занадто тьмяна для фотосинтезу, але в ній мешкає більше риби, ніж у решті океану, а також широкий спектр живих організмів, включно з мікробами, планктоном і медузами.

    Вчені змоделювали, що може відбуватися в сутінковій зоні зараз і що може статися в майбутньому через потепління клімату. За їхніми словами, отримані результати свідчать про те, що значні зміни можуть відбуватися вже зараз.

    Ярослав Жахалов

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.