• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посли ЄС не не змогли домовитися щодо закупівлі боєприпасів для України

    Опубликовано: 2023-04-28 12:20:20

    Посли країн Європейського Союзу в середу не змогли дійти згоди у питанні спільних закупівель боєприпасів для України. Наразі неясно, чи вдасться їм досягти компромісу під час наступних переговорів у п'ятницю.

    Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель оприлюднив лист, в якому закликав міністрів оборони 27 країн звернути увагу на цю проблему, повідомляє RMF FM.

    Серед країн ЄС зростає напруга через поведінку Франції, яка блокує спільні закупівлі боєприпасів. У Парижі хочуть, щоб усе виробництво боєприпасів і ланцюги постачання оборонних компаній були європейськими.

    "Не можна так визначати європейську збройову промисловість, тому що так ми ніколи не будемо поставляти боєприпаси в Україну. Навіть якщо виробництво знаходиться в країні ЄС, а порох для боєприпасів надходить з Південної Кореї, Франція не хоче погоджуватися" - пояснив дипломат ЄС.

    Італія представила компромісну пропозицію, яка ще більше накострила Францію. Швеція, яка головує в ЄС, заявила, що не буде виносити це питання на голосування послів ЄС у п'ятницю, якщо не буде впевненості, що всі 27 країн погодяться. У цьому питанні потрібна одностайність. А відтермінування голосування знову затримає поставки.

    Польща від початку займала позицію, що боєприпаси мають бути доставлені в Україну якомога швидше. А якщо в Союзі не вистачає боєприпасів, то треба дотягнутися, куди можна.

    Італія запропонувала компроміс, але це зробило позицію Францію ще більш жорсткою. Швеція, яка головує в ЄС, оголосила, що не винесе питання закупівлі на голосування послів ЄС у п'ятницю, якщо не буде згоди всіх 27 країн.

    Зазначається, що відкладання голосування знову призведе до затримки поставок.

    "Дехто вважає, що поспішати нікуди, а Україна стікає кров'ю", - сказав роздратований позицією Франції один з дипломатів.

    Нагадаємо, на початку березня країни ЄС домовилися щодо закупки артснарядів для Україні. План передбачає, що країни ЄС які відправлять свої боєприпаси до Києва  отримають фінансову компенсацію в 1 млрд євро.

    Тетяна Гойденко

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.