• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • КСУ визнав незаконним переведення вчителів-пенсіонерів на строкові трудові договори

    Опубликовано: 2023-02-08 16:30:18

    Конституційний Суд визнав неконституційним переведення вчителів-пенсіонерів на строкові трудові договори. Таке рішення він ухвалив 7 лютого, розглянувши подання 56 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень закону "Про повну загальну середню освіту".

    Цей закон було ухвалено на початку 2020 року.

    Одна з багатьох змін, передбачених ним, стосувалася продовження роботи у закладах середньої освіти вчителів пенсійного віку.

    До 1 липня 2020 року керівники шкіл мали припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, та укласти з ними строкові контракти.

    У березні того ж року депутати від нині забороненої проросійської партії ОПЗЖ оскаржили абзац третій частини другої статті 22 закону "Про повну загальну середню освіту", який містив норму про те, що вчителі-пенсіонери надалі мають працювати на основі трудових договорів, які укладають строком від одного до трьох років.

    "Цей припис призвів до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створив умови для дискримінаційного підходу до однієї з них, а саме поставив у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію. Суд визнав оскаржуваний припис закону України "Про повну загальну середню освіту" таким, що не відповідає Конституції України", – вирішив суд.

    Текст рішення опублікують 8 лютого на сайті КСУ.

    Андрій Водяний

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.