• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС та Велика Британія проводять нові переговори щодо протоколу Північної Ірландії

    Опубликовано: 2023-01-18 16:30:37

    ЄС та Велика Британія у понеділок провели нові переговори щодо протоколу Північної Ірландії після того, як вони востаннє зустрічалися 9 січня. Про це інформує ВВС, передає УНН.

    Цитата

    «Обидві сторони обговорили низку існуючих проблем за останні два роки та необхідність спільного пошуку рішень для всебічного вирішення реальних проблем усіх спільнот у Північній Ірландії та захисту як місця Північної Ірландії на внутрішньому ринку Великої Британії, так і цілісності єдиного ринку ЄС», - йдеться у спільній заяві сторін.

    Деталі

    Переговори пройшли після зустрічі міністра закордонних справ Великої Британії Джеймса Клеверлі та віце-президента Єврокомісії Мароша Шефковича. Секретар Північної Ірландії Кріс Хітон-Харріс також приєднався до них у режимі відеоконференції.

    У ході переговорів вони домовилися продовжити роботу «в конструктивному дусі співпраці» для пошуку можливих рішень, а також ретельно враховувати законні інтереси один одного.

    Протокол Північної Ірландії

    Протокол Північної Ірландії вимагає перевірки на кордоні будь-яких продуктів тваринного та рослинного походження, включаючи заморожене м'ясо та перероблені м'ясні продукти, перед їх транспортуванням до Північної Ірландії, що відповідає правилам та положенням ЄС.

    Протокол створює де-факто торговий кордон в Ірландському морі між Північною Ірландією та рештою Великої Британії.

    Велика Британія вийшла з блоку ЄС 31 січня 2020 року в результаті референдуму 2016 року, який поклав край більш ніж 40-річному членству країни в європейському клубі.

    Підписана сторонами угода включала Північноірландський протокол, який практично уникав жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландською Республікою.

    Протокол є предметом суперечностей між сторонами.

    Галина Крижанівська
     
    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.