• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС затвердив новий пакет санкцій проти рф - за анексію українських територій

    Опубликовано: 2022-10-06 17:00:44

    ЄС ухвалив черговий пакет санкцій проти росії у зв'язку з незаконною анексією окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, повідомили у Раді ЄС у четвер, 6 жовтня, інформує УНН.

    Цитата

    "У світлі ескалації агресивної війни росії проти України та незаконної анексії  Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України Рада (ЄС - ред.) сьогодні ухвалила рішення запровадити новий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти росії. Узгоджений пакет включає низку різких заходів, спрямованих на посилення тиску на російський уряд і економіку, ослаблення військового потенціалу росії і на те, щоб змусити кремль заплатити за недавню ескалацію", - повідомили у Раді ЄС.

    Деталі

    Узгоджений сьогодні пакет, як повідомляється, "вводить в законодавство ЄС основу для встановлення стелі цін на транспортовану морем російську нафту до третіх країн та подальших обмежень на транспортування морем сирої нафти та нафтопродуктів до третіх країн".

    Як це буде працювати. Буде заборонено надавати послуги з перевезення морем та надавати технічну допомогу, посередницькі послуги або фінансування або фінансову допомогу, пов'язані з морським транспортуванням у треті країни сирої нафти (станом на грудень 2022 р.) або нафтопродуктів (станом на лютий 2023 р.), які відбуваються або експортуються з росії. Відступ від стелі цін, як повідомляється, дозволить надавати транспортні й інші послуги, якщо нафта або нафтопродукти купуються за встановленою граничною ціною або нижче. Нова заборона для суден ЄС на морські перевезення таких продуктів до третіх країн буде застосовуватися з дати, коли Рада ЄС одноголосно ухвалить рішення щодо запровадження стелі цін. "Стеля цін різко скоротить доходи, які росія одержує від нафти після того, як її незаконна війна з Україною призвела до завищення світових цін на енергоносії. Обмеження нафтових цін також може сприяти стабілізації світових цін на енергоносії", - вважають у євроінституції.

    Що стосується торгівлі, ЄС продовжує заборону імпорту сталевої продукції, яка або виробляється в росії, або експортується з росії. Додаткові обмеження на імпорт також накладаються на деревну целюлозу та папір, цигарки, пластмасу та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять росії значні доходи. Продаж, передача постачання або експорт додаткових товарів, що використовуються в авіаційній галузі, також будуть обмежені.

    Пакет, узгоджений сьогодні, також включає:

    накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, причетних до організації незаконних "референдумів", представників оборонного сектору та відомих осіб, які розповсюджують дезінформацію про війну. Рада ЄС також вирішила розширити критерії включення до санкційних списків, щоб включити можливість націлювання на тих, хто сприяє обходу санкцій ЄС.
    розширення переліку предметів під обмеженнями, які можуть сприяти військово-технічному вдосконаленню рф або розвитку її сектору оборони та безпеки. Список тепер включатиме певні електронні компоненти, додаткові хімічні речовини та товари, які можуть бути використані для смертної кари, тортур чи іншого жорстокого, нелюдського чи принижуючого гідність поводження.
    заборона на продаж, постачання, передачу або експорт цивільної вогнепальної зброї та її основних компонентів та боєприпасів до неї, військової техніки та обладнання, воєнізованого обладнання та запасних частин.
    заборона громадянам ЄС обіймати будь-які посади в керівних органах деяких російських державних чи контрольованих рф юридичних осіб, організацій чи органів.
    включення до переліку державних організацій, на які поширюється дія обмежень, Російського морського реєстру судноплавства, на 100% державного підприємства, яке здійснює діяльність, пов'язану з класифікацією та перевіркою, у тому числі в сфері безпеки, російських та неросійських кораблів та плавзасоби.
    повна заборона на надання послуг криптогаманця, рахунків або депозитарних послуг російським особам і резидентам, незалежно від загальної вартості цих криптоактивів.
    заборона надання архітектурних та інженерних послуг, а також консультаційних послуг у галузі інформаційних технологій та юридичних консультацій у росії.
    "Рада (ЄС - ред.) також вирішила, що відсьогодні географічне охоплення обмежень, запроваджених 23 лютого, включаючи, зокрема, заборону на ввезення товарів з непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, буде поширене також на непідконтрольні території Запорізької та Херсонської областей", - повідомили у євроінституції.

    Відповідні рішення невдовзі будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС, зазначили у євроінституції.

    Доповнення

    Як повідомлялося, ЄС планував внести до "чорного списку" російського алмазодобувного гіганта "АЛРОСА", однак, врешті виключив її з підсумкової угоди.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.