• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президенти дев'ятьох країн-членів НАТО підтримали вступ України до альянсу

    Опубликовано: 2022-10-03 10:30:14

    Очільники дев'яти держав, що є членами Організації Північноатлантичного договору, виступили зі спільною заявою, в якій підтримали вступ України до НАТО.

    Документ опублікували на офіційному сайті президента Польщі.

    Заяву підписали наступні президенти:

    Чехії Мілош Земан;
    Естонії Алар Каріс;
    Латвії Егілс Левітс;
    Литви Гітанас Науседа;
    Північної Македонії Стево Пендаровський;
    Чорногорії Міло Джуканович;
    Польщі Анджей Дуда;
    Румунії Клаус Йоганніс;
    Словаччини Зузана Чапутова.

    У заяві сказано, що лідери вказаних держав висловили підтримку рішенню Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України в НАТО та закликали воєнний союз істотно збільшити військову допомогу Україні.

    Крім того, підписанти заяви засудили незаконну анексію територій України Російською Федерацією.

    "Ми підтримуємо Україну в її захисті від російського вторгнення, вимагаємо від Росії негайного виведення військ з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні. Усі, хто скоює злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом", — йдеться у заяві.

    Таким чином вже 10 країн НАТО підтримують вступ України до альянсу — Канада також виступала "за", про що заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

    Крім того, Німеччина привітала рішення України подати заявку на вступ України в НАТО. При цьому міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт звернула увагу, що рішення щодо прийняття нового члена має ухвалюватися всіма без винятку країнами Північноатлантичного альянсу.

    В цей час заявка України про прискорений вступ до НАТО прямує до Брюсселя, повідомила в ефірі загальнонаціонального телемарафону віцепрем'єр-міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

    "Звернення вже на шляху до Брюсселя, все оформлено, воно вже найближчим часом надійде до штаб-квартири та країн-союзників", - повідомила Стефанішина.

    Віта Молодан

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.