• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Знову буде Астана: парламент підтримав перейменування столиці Казахстану

    Опубликовано: 2022-09-16 16:30:08

    Депутати міського парламенту Нур-султана (масліхату) одностайно проголосували за повернення столиці Казахстану колишньої назви – Астана. Раніше цю ініціативу підтримав президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, повідомляє УНН з посиланням на Радіо Свобода.

    Деталі

    Рішення депутатів масліхату – лише один з етапів процедури перейменування. Надалі його розгляне республіканська ономастична комісія, яка займається топонімами. Потім документи надійдуть до уряду, який внесе проєкт указу на підпис президенту.

    Додамо

    З 1997 року, коли місто було проголошено столицею Казахстану, його перейменовують вже вчетверте. Перша назва столиці – Акмола.

    У березні 2019 року казахстанську столицю було перейменовано на честь колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який був при владі близько трьох десятиліть.

    З ініціативою виступив його наступник Касим-Жомарт Токаєв. Він направив на розгляд парламенту пропозицію щодо перейменування столиці без винесення на референдум. Конституційна рада дала позитивний висновок щодо цього питання, після чого парламент схвалив перейменування Астани в Нур-Султан.

    Перейменування відбувалося на тлі протестів проти перейменування столиці, які супроводжувалися затриманням їхніх учасників. Токаєв тоді також запропонував назвати ім'ям Назарбаєва центральні вулиці у великих містах країни.

    Ім'я першого президента Казахстану носять також столичний аеропорт, університет та мережа шкіл. У кількох містах країни є парки першого президента, спортивні комплекси та музеї.

    Марина Тищенко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.