• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прем'єр-міністр Сербії заявила про готовність піти на компроміс із Косово

    Опубликовано: 2022-09-06 18:00:21

    Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич висловила готовність піти на компроміс у вирішенні конфлікту із Приштиною, наступного дня після того, як Німеччина та Франція звернулися до Сербії та Косова із закликом врегулювати загострення напруженості. Про це пише УНН посилаючись на Reuters.

    Що передувало

    Заворушення серед сербів у північному Косові через вимоги до них використати косовські документи викликали побоювання конфлікту між двома країнами, більш як через два десятиліття після того, як НАТО бомбило Сербію, щоб покласти край репресіям проти косовської албанської більшості.

    Сербія не визнає незалежність Косова, і близько 3700 миротворців НАТО все ще патрулюють територію, щоб запобігти насильству між албанською та сербською громадами. Десятки військовослужбовців США та НАТО посилили патрулювання в північній частині Косова на початку місяця, щоб зберегти спокій після того, як уряд в Приштині встановив двомісячний крайній термін переходу на косовські номерні знаки для сербів.

    Попередні спроби запровадити косовські номерні знаки у північному Косові, де переважають серби, призвели до зіткнень між поліцією та місцевими сербами, які встановили блокпости. Барикади були демонтовані лише після того, як миротворці НАТО втрутилися.

    Деталі

    Під час свого першого візиту до Косова з того часу, як Ана Брнабич обійняла посаду прем'єр-міністра у 2017 році, вона сказала: «Компроміс на користь миру та стабільності — безперечно так».

    Ще одним виявом готовності налагодити стосунки стало те, що косовські міністри відвідали райони на півдні Сербії, де албанці становлять більшість.

    Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон у листі до президента Сербії Олександра Вучича та прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті в неділю заявили, що нормальні відносини між Косово та Сербією «мають вирішальне значення» для регіону.

    «Нещодавня напруженість показала, що терміново необхідні конструктивні кроки вперед як на практичному, так і на політичному рівні», — написали Шольц та Макрон у листі, опублікованому офісами Вучича та Курті.

    Додамо

    Переговори між Косово та Сербією під егідою представників Євросоюзу та США поки не привели до вирішення питання про номерні знаки, хоча Бєлград та Пріштіна домовилися про використання документів, що засвідчують особу.

    Серби становлять 5% з 1,8 мільйона жителів ​​Косово, і Сербія звинувачує Косово в зневаженні їхніх прав, але Приштина заперечує це звинувачення.

    Косово визнано приблизно 100 країнами, включаючи США та всіма членами ЄС, крім п'яти.

    Галина Крижанівська

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.