• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вакансій стало більше: яку роботу пропонують фахівцям без досвіду та скільки платять

    Опубликовано: 2022-08-15 10:00:36

    Українські працедавці все частіше готові брати на роботу кандидатів без досвіду.

    Про це свідчить статистика кадрового порталу grc.ua.

    Як змінилась кількість вакансій для кандидатів без досвіду
    У липні вакансії для спеціалістів без досвіду та студентів витіснили з другого місця рейтингу найбільш затребуваних професій ІТ-сферу.

    У загальній структурі ринку праці вакансії для спеціалістів без досвіду займають 12,7% від усіх актуальних. Це є дуже непоганим результатом, адже сфера IT міцно трималася на 1-2 місці рейтингу впродовж багатьох років.

    Наразі роботодавцям потрібно більше новачків, ніж «айтішників». Чому ж так сталося? Одна з причин полягає в тому, що власники компаній проводять оптимізацію своїх бізнесів, тобто шукають способи економити. Їм простіше найняти недорогого фахівця без досвіду та навчити його необхідним знанням та навичкам на практиці, ніж приймати в штат спеціаліста з високою заробітною платою.

    Ще однією причиною є те, що сфера ритейлу активно відновлює пошук персоналу. Збільшення кількості вакансій у цій сфері відбувається значними темпами, які перевищують динаміку у інших сферах.

    Проте і активність пошукачів без досвіду значно збільшилася у останні місяці. До війни на одне робоче місце у цій категорії претендувало 5-8 осіб. З квітня конкуренція між кандидатами без досвіду роботи складала вже від 14 до 15 осіб на одне робоче місце.

    У серпні знайти роботу фахівцю без досвіду стало ще важче. На одну вакансію претендує вдвічі більше — 28 пошукачів.

    Що пропонують роботодавці
    Прогнозовано кандидатам без досвіду більшість роботодавців пропонують невисоку заробітну плату. Хоча не обійшлося і без приємних винятків. Отже, статистика така:

    6 000-9 100 грн пропонують 47% роботодавців;
    9 100-12 200 грн (35%);
    12 200-15 300 грн (10%);
    15 300-18 300 грн (5%);
    понад 18 300 грн (3%).

    У середньому пропонована заробітна плата для фахівців без досвіду є значно нижчою, ніж середня зарплата серед всіх вакансій у липні.

    Зате роботодавці часто пропонують зручний графік роботи. Працювати класичний повний день вимагає лише 34% з них. На гнучкий графік можна розраховувати в 36% випадків, на змінний графік роботи — у 29%. Можливість працювати дистанційно вказана лише в 1% актуальних вакансій.

    Топ-10 найпопулярніших професій
    Беззаперечним лідером є сфера ритейлу: на продавців припадає 40% актуальних вакансій. Торгівля завжди потребувала великої кількості працівників, включно з новачками. «Срібло» утримують оператори АЗК (17%). П’ятірку лідерів замикають три професії зі сфери сервісу та роботи з клієнтами: таємний покупець (13%), таємний перевіряючий (8%), менеджер з продажу (3%).

    Друга п’ятірка виглядає наступним чином:

    фахівець WMS систем (3%);
    адміністратор торгового залу (3%);
    оператор-касир банку (2%);
    координатор проектів (2%);
    офіціант (2%).

    Найбільше вакансій для новачків розміщують столичні роботодавці (на Київ припадає 12% вакансій). Захід відстає лише трішки: Львівська область — 10%, Івано-Франківська область — 9%. Віддаленість від лінії фронту дозволяє місцевим ринкам праці працювати більш-менш нормально. Хоча прикордонна Сумська область також тримає марку — 9%. Замикає п’ятірку Дніпропетровська область — 6%.

    Інф. finance.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.