• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Від чого залежить розмір доплати за понаднормовий стаж: відповідь Пенсійного фонду

    Опубликовано: 2022-08-08 09:30:55

    Розмір доплати за понаднормовий стаж залежить від тривалості страхового стажу та розміру пенсії. Надбавка обчислюється за формулою закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ПФУ.

    Законом визначено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії. Але розмір надбавки повинен бути не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком (не більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

    Приклад

    Розмір пенсії жінки, обчислений за формулою з урахуванням страхового стажу 45 років 7 місяців, становить 2800 грн. Вона має 15 років стажу понад 30 років. За 15 років понаднормового стажу до пенсії нараховується доплата в розмірі 15%. Оскільки розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого стажу та заробітку (2800 грн) перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (2027 грн), то доплата обчислюється з такого прожиткового мінімуму.

    Отже, розмір доплати за понаднормовий стаж - 304,05 грн (2027,00 грн х 15%, де: 2027,00 грн - прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 01.07.2022).

    "Якщо розмір пенсії, обчислений за формулою, не перевищує прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, то розмір доплати визначається виходячи з обчисленої пенсії", - йдеться в повідомленні.

    У ПФУ нагадали, що пунктом 41 Прикінцевих положень закону збережено право на встановлення доплати за понаднормовий стаж у чоловіка понад 25 років, у жінки - понад 20 років, якщо їм пенсії призначені до 01.10.2011 та вони не перераховувалися з урахуванням заробітної плати, набутої після призначення пенсії.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Інф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.