• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Швеція направить делегацію до Туреччини через заперечення Ердогана проти заявки в НАТО

    Опубликовано: 2022-05-16 18:00:04

    Швеція направить дипломатів до Туреччини, щоб спробувати подолати заперечення Анкари проти плану країни зі вступу до НАТО, заявив міністр оборони Швеції Петер Хультквіст, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

    Деталі

    Офіційне рішення про подання заявки очікується у понеділок.

    У неділю правлячі шведські соціал-демократи відмовилися від 73-річної політики країни щодо невступу до НАТО і сподіваються на швидкий вступ до Альянсу, після вторгнення росії в Україну 24 лютого.

    Фінляндія в неділю також підтвердила, що подасть заявку на вступ до Північноатлантичного військового альянсу.

    Однак Туреччина здивувала своїх союзників по НАТО, заявивши, що не буде позитивно розглядати заяви Фінляндії та Швеції, а президент Реджеп Таїп Ердоган сказав, що "скандинавські країни – це гостьові будинки для терористичних організацій". Туреччина заявила, що хоче, щоб країни Північної Європи припинили "підтримку" курдських бойовиків, присутніх на їхній території, та зняли заборони на продаж Туреччини деяких видів зброї.

    Цитата

    "Ми надішлемо групу дипломатів для проведення обговорень та діалогу з Туреччиною, щоб ми могли побачити, як це може бути вирішено і що це насправді означає", - заявив міністр оборони Петер Хультквіст державній телекомпанії SVT.

    Доповнення

    НАТО та Сполучені Штати заявили, що вони впевнені, що Туреччина не затримуватиме членство Фінляндії та Швеції.

    Будь-яке рішення про розширення НАТО вимагає схвалення всіх 30 членів альянсу та їхніх парламентів, і дипломати вказують, що Ердоган буде змушений поступитися, оскільки Фінляндія та Швеція значно посилять НАТО у Балтійському морі.

    "Я впевнений, що ми зможемо зняти занепокоєння, висловлене Туреччиною, таким чином, щоб не відкладати членство", — заявив у неділю Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.