• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЗМІ: Фінляндія може 12 травня ухвалити рішення подати заявку на вступ до НАТО

    Опубликовано: 2022-05-02 18:00:42

    Фінляндія може ухвалити офіційне рішення про подання заявки на вступ до НАТО 12 травня, пише газета Iltalehti з посиланням на джерела, інформує УНН.

    Деталі

    "Фінляндія вирішить щодо подачі заявки на членство в НАТО у четвер, 12 травня", - пише видання.

    І зазначає, що інформацію надали різні джерела у сфері зовнішньої та безпекової політики.

    Як повідомляє видання, за їх інформацією, тоді президент республіки вранці на прес-конференції заявить, що підтримує вступ Фінляндії до НАТО. Президент оголосить про свою позицію щодо НАТО до зустрічі парламентських груп партій о 14:00, відзначає видання.

    Дата була призначена на 12 травня, день, коли різні парламентські комітети вирішили обговорити доповідь про зовнішню та безпекову політику, пише видання.

    Ціль процедури, як вказано, полягає в тому, що різні сторони можуть одночасно дати свою згоду на подання Фінляндією заявки на членство в НАТО під керівництвом президента республіки.

    Таким чином, рішення Фінляндії подати заявку на членство в НАТО прийматиметься у два етапи у четвер, 12 травня, - на президентському та парламентському рівнях.

    За повідомленням, прем'єр-міністр країни Санна Марін схвалила, що рішення щодо НАТО може бути у четвер, 12 травня.

    "У цей час усі основні державні органи, тобто президент республіки, прем'єр-міністр та більшість парламентських партій викладуть свою позицію щодо членства в НАТО. Позиція є такою, що Фінляндія подає заявку на членство", - відзначає видання.

    Рішення буде підтверджено міністерським комітетом із зовнішньої політики та політики безпеки TP-Utva, сформованим президентом республіки та ключовими міністрами.

    Після цього ухвалене керівництвом держави рішення про подання заявки на вступ до НАТО вноситься до парламенту. У Міністерстві закордонних справ країни, як повідомляється, уже написано текст, який буде схвалено TP-Utva і буде доведено до парламенту.

    "Ціль полягає в тому, щоб це оголошення про подання заявки на членство в НАТО більше не обговорювалося повторно в парламентських комітетах і не ставилося на голосування, а було доставлене до НАТО з великою швидкістю", - пише видання.

    Рада НАТО, як очікується, збереться негайно. 30 послів країн НАТО ухвалять рішення в Раді НАТО про запрошення Фінляндії на переговори про членство, додає видання.

    Доповнення

    На тлі російської агресії проти України Фінляндія та Швеція, як повідомлялося, вирішили вступити до НАТО та планують зробити це вже влітку.

    Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Фінляндія та Швеція є найближчими партнерами НАТО і будуть прийняті до Альянсу "швидко" та з розкритими обіймами.

    Якщо Швеція та Фінляндія приєднаються до НАТО, росії "доведеться посилити свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї", заявив заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.