• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Польща і Чехія врегулювали конфлікт навколо шахти Турув

    Опубликовано: 2022-02-04 14:15:58

    Прем'єр-міністри Польщі та Чехії у четвер підписали угоду, що врегульовує конфлікт навколо прикордонної шахти Турув.

    Чехія зобов'язалася відкликати скаргу з Суду ЄС, а Польща виплатить 45 млн євро компенсації, пише Польське радіо.

    "Сьогодні відкриваємо новий розділ знову у дуже добрих настроях, з оптимізмом дивлячись на майбутнє. І цього потребуємо як сусіди, як держави на східному фланзі НАТО, на східному фланзі Європейського союзу. Бо знаємо, що десь недалеко від нас чорні хмари збираються над безпекою наших сусідів зі східного боку", – заявив польський прем'єр Матеуш Моравецький.

    На польській шахті Турув добувають буре вугілля. Його спалюють на розташованій поруч електростанції, яка є одним із найбільших енергооб'єктів країни.

    Шахта знаходиться неподалік від кордону з Чехією, яка стверджує, що видобування вугілля погано впливає на прикордонні райони. Там уже спостерігають зменшення рівня ґрунтованих вод.

    У 2021 році Польща вирішила збільшити видобуток, незважаючи на заперечення чеської сторони. Чехія одразу поскаржилась у європейський суд і виграла – Польщу зобов'язали зупинити шахту в якості запобіжного заходу. Польська влада відмовилась виконувати це рішення, навіть під загрозою штрафних санкцій.

    Угода, підписана в четвер Матеушом Моравецьким і Петром Фіалою, повинна врегулювати конфлікт, не чекаючи остаточного вердикту суду.

    Андрей Водяный

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.