• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У мерзлоті Антарктиди знайшли невідомих тварин

    Опубликовано: 2021-02-15 18:00:23

    На глибині в 900 метрів від поверхні шельфового льодовика Фільхнера, який знаходиться на західному березі Антарктиди, вчені виявили дивних створінь, схожих на губок. Вони живуть на кругляку і імовірно є невідомим науці видом. Статтю з описом знахідки опублікував науковий журнал Frontiers in Marine Science, пише УНН.

    Деталі

    Шельфові льодовики покривають поверхню більш 1,5 млн км2 континентального шельфу Антарктиди, але вивчені вони дуже поверхнево. Їх досліджують в основному геологи, які бурять свердловини у льоду і збирають зразки льоду і гірських порід, щоб з’ясувати, як утворилися ці льодовики.

    В ході дослідження однієї з таких свердловин вчені під керівництвом біогеографа Х’ю Гріффітса з Британської антарктичної служби натрапили на кругляк. Камера зафіксувала, що його покривали невідомі істоти, по зовнішньому вигляду схожі на губок — водні організми, які мешкають на морському дні, прикріплені до скель. Харчування собі вони добувають, пропускаючи через себе воду і захоплюючи поживні речовини з неї.

    Доповнення

    Сучасні уявлення про тварин, які можуть мешкати під шельфовими льодовиками, кажуть, що ймовірність зустрічі подібних тварин в таких умовах дуже мала. Справа в тому, що їхнє життя залежить від припливу води з їжею. Раніше вчені знаходили в льодах тільки рухомих істот — дрібних риб, черв’яків, медуз або криль, які можуть шукати їжу і рухатися за нею самостійно.

    “Наше відкриття піднімає більше питань, ніж дає відповідей, — зазначає Гріффітс. — Як ці тварини туди потрапили? Чим вони харчуються? Як довго там знаходяться? Наскільки часто зустрічаються такі кругляки, вкриті живими істотами? І, нарешті, що трапиться з ними, якщо льодовик зруйнується?”. Відповіді на всі ці питання вчені сподіваються знайти в подальших дослідженнях.

    Олексій Супрун

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.