• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Голова ВООЗ обіцяє Україні протиковідні вакцини одній з перших, запевняє у підтримці

    Опубликовано: 2021-02-08 17:30:34

    Україна є однією з тих країн, які будуть включені в першу хвилю розгортання ініціативи COVAX щодо постачання вакцин від коронавірусу, а також може розраховувати на підтримку ВООЗ. Про це заявив під час виступу на форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді” генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус, передає кореспондент УНН.

    Цитата:

    “Україна є однією з тих країн, які будуть включені в першу хвилю розгортання ініціативи, щоб вакцинувати медпрацівників, старших людей... Ми знаємо, що Україна вже розробила план вакцинації, і ми готові співпрацювати з вами і іншими партнерами, щоб забезпечити все необхідне знаряддя якомога швидше”, — сказав Гебреєсус.

    Водночас він нагадав, що вакцини лише додають, а не заміщують заходи, які треба вжити.

    Деталі

    Зі слів очільника ВООЗ, на сьогодні у світі розроблено одразу кілька вакцин від коронавірусної хвороби, що є безпрецендентним для людства.

    Водночас “понад три чверті вакцин було адміністровано у 10 країнах, які відповідають за 60% глобального ВВП, і майже 2/3 людей, 2,5 млрд населення не мають жодної вакцини. Відтак, населення має серйозний ризик передачі інфекції”.

    “Усі уряди намагаються захистити власне населення, але більшість країн, де вже проведено вакцинацію медпрацівників та старших людей,.. зможуть захистити світ, якщо вони поділяться з іншими вакцинами, щоб вони теж могли це зробити”, — зазначив він.

    Гебреісус також відзначив роботу українських медпрацівників під час пандемії, а також запевнив у підтримці.

    “Я хочу пообіцяти, що ВООЗ буде продовжувати надавати вам свою підтримку для того, щоб зупинити передачу, рятувати життя, вибудовувати нормальне життя країни”, — додав він.

    Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

    Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

    Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

    Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

    Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

    Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

    На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

    Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

    Саша Картер

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.