• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ердоган допустив створення нової конституції Туреччини

    Опубликовано: 2021-02-03 09:15:27

    Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про необхідність розпочати дискусію з приводу створення нової конституції країни. Про це глава держави сказав за підсумками засідання турецького уряду, повідомляє Anadolu, передає УНН.

    Цитата

    “Можливо, Туреччині пора знову обговорити нову конституцію. Ми можемо приступити до цього найближчим часом”, — сказав він.

    За словами президента, “цей процес повинен бути реалізований прозоро”. “Підсумковий текст повинен бути представлений на розсуд нації”, — зазначив Ердоган.

    Деталі

    Як повідомив турецький лідер, скоро влада поділяться з громадськістю інформацією про новий пакет реформ, де, зокрема, будуть описані цілі і завдання. “Якщо ми досягнемо згоди по цій темі з Народним альянсом (правляча партія), то найближчим часом візьмемося за роботу над новою конституцією, почнемо робити кроки в парламенті щодо законодавства, і в адміністрації президента — щодо адміністративних функцій”, — пояснив Ердоган.

    Що передувало

    У квітні 2017 року Туреччини пройшов конституційний референдум. За кілька місяців до цього парламент схвалив запропонований Ердоганом пакет з 18 поправок до конституції. Зокрема, він запропонував скасувати посаду прем’єр-міністра, а також наділити президента правом особисто призначати міністрів, представляти бюджет, висувати кандидатури більшості суддів вищих судів і видавати укази, які отримають статус законів. Крім того, Ердоган запропонував дати президенту можливість оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент.

    У підсумку трохи більше 51% населення країни проголосували за поправки до конституції (більшість жителів великих міст, за винятком Бурси, проголосували проти). Таким чином, Туреччина перейшла з парламентської форми правління на президентську. Ердоган стверджував, що реформа конституції необхідна для зміцнення безпеки в країні, особливо після невдалого державного перевороту влітку 2016 року. Нова система, говорив він, буде нагадувати французьку та американську і привнесе “спокій в період потрясінь”.

    Ілля Нежигай

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.