• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибори у Казахстані: понад 71% голосів за правлячою партією, ОБСЄ голосування розкритикувала

    Опубликовано: 2021-01-11 18:00:56

    Правляча в Казахстані партія “Нур Отан”, очолювана експрезидентом Нурсултаном Назарбаєвим, за попередніми даними ЦВК, перемагає на парламентських виборах, набравши 71,09% голосів виборців, повідомила секретар Центрвиборчкому Сабіла Мустафіна, пише УНН з посиланням також на сайт місцевого ЦВК.

    У Казахстані в неділю пройшли вибори депутатів мажилісу (нижня палата) парламенту і масліхатів (місцевих представницьких органів).

    “Партія „Нур Отан“ — 71,09%”, — сказала Мустафіна, оголошуючи результати голосування.

    Крім “Нур Отан”, за даними ЦВК, до парламенту проходять партія “Ак жол” (Світлий шлях) і “Народна партія Казахстану” (НПК), які присутні і в нинішньому складі мажилісу. Вони набирають 10,95% і 9,1% відповідно.

    Партії “Ауил” і “Адал”, що набирають, за даними Центрвиборчкому, 5,29% і 3,57% відповідно, не подолали 7-відсотковий бар’єр.

    “Остаточні підсумки виборів депутатів мажилісу парламенту Республіки Казахстан, які обираються за партійними списками, Центральна виборча комісія встановить на своєму засіданні після отримання всіх оригіналів протоколів територіальних виборчих комісій”, — зазначила Мустафіна.

    Раніше в понеділок учасники сесії Асамблеї народу Казахстану обрали ще дев’ять депутатів мажилісу, що представляють різні етноси, які проживають в країні.

    Додамо, що ОБСЄ вважає, що вибори були підготовлені ефективно, проте їм не вистачає транспарентності, і вони показують необхідність продовжувати реформування законодавства країни. Про це заявив на брифінгу в понеділок керівник короткострокової місії спостерігачів ОБСЄ Крістіан Вігенін.

    “Виборам все ще не вистачало прозорості, і вони показали необхідність проведення реформ в країні. Однак вибори були організовані ефективно”, — сказав він. Вігенін підкреслив, що вибори “не в повній мірі відповідали високим демократичним стандартам, до яких прагне Казахстан”. На його думку, країні потрібно продовжувати реформувати законодавство, в тому числі, відповідно до рекомендацій ОБСЄ.

    Олексій Супрун

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.