• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • План дій із гендерної рівності: права жінок та дівчат є основою глобальної стратегії для гендерної рівності

    Опубликовано: 2020-11-30 09:07:18

    План дій із гендерної рівності: права жінок та дівчат є основою глобальної стратегії для гендерної рівності у світі.

    25 листопада Європейська Комісія та Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки анонсували амбітні плани щодо сприяння гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок в усій зовнішній діяльності Євросоюзу.

    Було досягнуто значного — хоч і нерівномірного — прогресу у просуванні прав жінок і дівчат. Попри це, жодна країна світу наразі не знаходиться на шляху до повного досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок і дівчат до 2030 року. Криза COVID-19 непропорційно сильно впливає на жінок та дівчат. Оскільки більша частина жінок працює неформально та у вразливих секторах, вони втрачають роботу в 1,8 рази частіше, ніж чоловіки. Рівень бідності серед жінок може зрости на 9,1%.

    Новий План дій ЄС із гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у зовнішній діяльності на 2021–2025 роки (GAP III) був розроблений, аби відреагувати на цю проблему. Він має на меті пришвидшити прогрес у розширенні прав і можливостей жінок і дівчат та захистити здобутки в галузі гендерної рівності, що були досягнуті за 25 років після прийняття Пекінської декларації та Платформи дій.

    Жозеп Боррель, Високий представник ЄС, Віцепрезидент Європейської Комісії, сказав таке: “Забезпечення однакових прав для всіх зміцює наші суспільства. У такий спосіб, вони стають багатшими та безпечнішими. Це — факт, який виходить за рамки принципів чи моральних обов’язків. Залученість та лідерство жінок та дівчат є важливими для демократії, справедливості, миру, безпеки, процвітання та чистішого довкілля на нашій планеті. За допомогою цього нового Плану дій ми прагнемо досягти більш значного та швидкого прогресу на шляху до гендерної рівності”.

    Ютта Урпілайнен, єврокомісарка з питань міжнародних партнерств, сказала таке: "Більш активна участь у питаннях гендерної рівності є ключем до стійкого глобального відновлення після кризи COVID-19 та побудови більш справедливих, інклюзивних та успішних суспільств. Жінки та дівчата перебувають на передовій боротьби з пандемією і повинні очолювати зусилля щодо відновлення після неї. Оскільки ми є гендерно-чутливою, геополітичною Комісією, ми хочемо тісніше співпрацювати з нашими країнами-членами, а також з усіма партнерами, над подудовою світу, в якому панує гендерна рівність”.

    Сприяння гендерній рівності у зовнішній діяльності ЄС в 2021-2025 роках

    План дій із гендерної рівності забезпечує для Євросоюзу політичну базу за п’ятьма основоположними напрямками діяльності, аби прискорити прогрес у виконанні міжнародних зобов’язань та створити світ, в якому кожен має змогу процвітати. План дій із гендерної рівності на 2021-2025 роки пріоритезує просування гендерної рівності за усіма напрямками зовнішньої політики та діяльності Європейського Союзу, пропонує дорожню карту для співпраці на національному, регіональному рівнях й у багатосторонньому форматі, дає імпульс діяльності у стратегічних сферах, закликає установи стати прикладом для наслідування, а також забезпечує прозорість досягнутих результатів.

    Ось деталі щодо цих п’яти напрямків дій:

    85% усіх нових кроків у зовнішній діяльності сприятимуть гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок до 2025 року. GAP III запроваджує жорсткі правила застосування та моніторингу гендерної проблематики у різних секторах. Вся зовнішня допомога у всіх секторах, включно з інфраструктурою, цифровою сферою, енергетикою, сільським господарством, змішаними фондами тощо має містити в собі гендерну перспективу та підтримувати гендерну рівність.
    Спільне стратегічне бачення та тісна співпраця з країнами-членами та партнерами на багатосторонньому, регіональному та національному рівнях. GAP III передбачає розробку спільного підходу для всіх суб’єктів ЄС на рівні країн та зосередження уваги на вибраних стратегічних питаннях. Ретельний гендерний аналіз та тісні консультації з країнами-членами, організаціями громадянського суспільства, захисниками прав жінок та молоддю забезпечать надійну основу для діяльності на місцях.

    GAP III закликає прискорити прогрес, зосередившись на ключових тематичних сферах залученості, включно із боротьбою проти гендерного насильства та сприянням економічному, соціальному та політичному розширенню можливостей жінок та дівчат. План робить оновлений акцент на загальному доступі до охорони здоров'я, сексуального та репродуктивного здоров'я та прав, а також гендерної рівності в освіті. Зокрема, План заохочує рівну участь та лідерство. Він також повністю інтегрує політичні рамки ЄС щодо жінок, миру та безпеки. Окрім того, план привносить гендерну перспективу в нові сфери політики, такі як зелена та цифрова трансформація.

    Лідерство прикладом. План дій закликає Євросоюз слугувати прикладом для інших. Зокрема — через встановлення гендерно-реалістичного та збалансованого за гендерними принципами керівництва на вищих політичних та управлінських рівнях.

    Вимірювання результатів. GAP III застосовує новий підхід до моніторингу, оцінки та навчання, що має більший акцент на вимірюванні результатів. Євросоюз створить кількісну, якісну та всеохопну систему моніторингу. Ця система сприятиме підвищенню рівня підзвітності громадськості, забезпечення прозорості та доступу до інформації про свою допомогу у встановленні гендерної рівності у всьому світі. Європейська Комісія у співпраці з Європейською службою зовнішньої дії буде щороку контролювати прогрес у впровадженні GAP III.

    Трансформаційний підхід

    Ключова мета нового Плану дій — сприяти розширенню можливостей жінок, дівчат та молодих людей, аби дозволити їм повною мірою використовувати свої права та збільшувати їхню участь у політичному, економічному, соціальному та культурному житті. GAP III рішуче підтримує участь та лідерство дівчат та жінок. Наприклад, від сприяє цьому за допомогою програм управління та реформ державного управління.

    GAP III сприятиме трансформаційному та міжсекторальному підходу та буде враховувати гендерні аспекти у всіх політиках та діях. Цей План спрямований на усунення структурних причин гендерної нерівності та гендерної дискримінації, зокрема — через активне залучення чоловіків та хлопців до подолання уставлених гендерних норм та стереотипів. Врешті-решт, План дій спрямований на боротьбу з усіма аспектами дискримінації, що перетинаються, аби нікого не залишати позаду. Наприклад, від приділяє особливу увагу жінкам з інвалідністю, жінкам-мігрантам та тим жінкам, які зазнають дискримінації за віком чи сексуальною орієнтацією.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.