• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Мін'юсті розповіли, як оформити декретну відпустку на родича

    Опубликовано: 2020-10-22 14:45:42

    Піти в декретну відпустку для догляду за дитиною можуть як мама, так і будь-який інший родич, який фактично доглядає за малюком.

    У Міністерстві юстиції стверджують, що піти у декретну відпустку може тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун або один із прийомних батьків.

    Щоб оформити відпустку для догляду за дитиною батько, дід, баба або інший родич, який фактично доглядатиме за малюком, повинен надати за місцем своєї роботи такі документи:

    заяву про надання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
    копію свідоцтва про народження дитини;
    довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);
    документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

    Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають повністю або частково в межах установленого періоду.

    Також можна оформити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, але у такому разі вона може лише за медичними показниками та без збереження заробітної плати.

    Для цього слід подати роботодавцю медичний висновок (довідка № 080-1/о) та письмову заяву.

    Відпустка для догляду за дитиною може повністю або частинами використовуватися батьком дитини, бабусею, дідусем чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, а також людина, яка усиновила дитину чи взяла її під опіку, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    Це передбачено ч. 7 ст. 179 Кодексом законів про працю України.

    Для того, щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до 6 років, родич, що хоче її оформити, окрім заяви, повинен надати додаткові документи, на підставі яких роботодавець видає відповідний наказ.

    Наприклад, бабуся з боку матері має подати такі документи:

    власний паспорт;
    паспорт доньки (матері дитини);
    свідоцтво про народження доньки (матері дитини);
    свідоцтво про народження дитини (онука);
    свідоцтво про укладення шлюбу доньки (матері дитини) у разі зміни прізвища.

    Яна Жмурко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.