• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд формує новий системний підхід до оздоровлення дітей

    Опубликовано: 2006-03-15 12:26:00

    Уряд формує новий системний підхід до оздоровлення дітей. Про це повідомив міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, виступаючи на Дні Уряду у Верховній Раді України.

    Міністр представив нову Концепцію оздоровлення та відпочинку дітей, молоді та сімей з дітьми, яку розробив Мінсім’ямолодьспорт разом з Інститутом проблем сім’ї та молоді.

    В основі цієї Концепції - принципово нові підходи до оздоровчої діяльності, створення умов для оздоровлення й відпочинку дітей, молоді, різних категорій сімей, створення нових типів закладів для оздоровлення та відпочинку.

    Зазначена Концепція має стати основою для розробки нової комплексної Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей, молоді та сімей з дітьми в Україні.

    Юрій Павленко поінформував про те, що зараз ведеться робота зі створення єдиної електронно-інформаційної системи даних щодо дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Дана система зможе бути використана для формування державного замовлення на оздоровлення та відпочинок дітей, виходячи з реальних можливостей оздоровчої бази.

    Втім, першим кроком до формування нової системи Юрій Павленко вважає прийняття Закону „Про оздоровлення та відпочинок дітей”. Даний Закон, за словами міністра, дасть можливість розмежувати поняття "оздоровлення" і "відпочинок" дітей. Також, Закон дозволить встановити тривалість оздоровчої зміни у 21 день, визначить основні принципи державної політики в галузі оздоровлення, запровадить державні соціальні стандарти у цій сфері, надасть гарантії щодо збереження власності державних та комунальних оздоровчих закладів для дітей України.

    Підбиваючи підсумки оздоровлення дітей влітку 2005 року міністр повідомив, що протягом минулого року було оздоровлено майже 3 млн. дітей, що становить близько 50% дітей шкільного віку.

    Під час літньої оздоровчої кампанії 2005 року Уряд приділяв першочергову увагу  якості оздоровлення дітей, підвищенню рівня надання оздоровчих послуг.  Зокрема, тривалість оздоровчої зміни була збільшена до 18 днів, було посилено контроль за організацією оздоровлення.

    Однак при цьому Юрій Павленко зауважив, що за цією оптимістичною статистикою ховається відсутність у державі системи оздоровлення. Тому міністр наголосив на необхідності кардинально змінювати цю ситуацію.

    За даними державної статистики продовж літа діяло понад 18 тис. оздоровчих закладів, з яких 16 тис. таборів з денним перебуванням. “Це не можна назвати оздоровленням, а скоріше організацією змістовного дозвілля з метою попередження дитячої бездоглядності. Більшість же дітей потребують саме санаторно-курортного лікування, а не просто оздоровлення”, - зазначив міністр.

    Юрій Павленко повідомив, що загальні обсяги фінансування оздоровлення та відпочинку дітей влітку  2005 року з бюджетів різних рівнів склали понад 286 млн. грн, що на 100 млн. більше ніж у 2004 році. 

    Водночас, за словами міністра, наявна оздоровча база позаміських та санаторно-курортних закладів при повній завантаженості в літній період може забезпечити оздоровчими послугами тільки 30% дітей шкільного віку.

    “Тому збільшення фінансування на оздоровлення дітей, що передбачає закупівлю за ці кошти путівок, не вирішує проблеми. Необхідні капітальні вкладення у розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів та зміцнення матеріальної бази існуючих установ”, - наголосив Юрій Павленко.

     Інф. Урядовий портал

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.