• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Росії може виникнути потреба збільшення транзиту газу через Україну

    Опубликовано: 2020-01-13 17:30:21

    На тлі зростання попиту в Європі Газпрому може знадобитися збільшення транзиту газу через Україну, зі збільшенням тих обсягів, що зазначені у новому контракті. Про це повідомляє видання "Комерсант", грунтуючись на власних підрахунках, передає УНН.

    Відзначається, що така потреба може виникнути в зв'язку з тим, що на запуск газопроводу "Північний потік-2" в обхід України, чиє будівництво було загальмовано санкціями США, російська влада очікує в кращому випадку до кінця року.

    Так, навіть за первісним планом газопровід в цьому році міг бути використаний тільки наполовину, оскільки з двох гілок його продовження на території Німеччини - газопроводу Eugal - до початку року готова тільки одна, а другу запустять з 2021 року.

    Більш того, в першу гілку Eugal подається газ з першого "Північного потоку", завдяки чому Газпром може повністю завантажувати цю трубу, незважаючи на обмеження, накладені на використання газопроводу Opal за рішенням суду ЄС.

    Таким чином, не встигнувши ввести "Північний потік-2" в цьому році, Газпром на практиці втратив всього лише близько 15 млрд кубометрів потужностей з транспортування.

    Проте, як пише видання, з огляду на зобов'язання Газпрому по його довгостроковим експортним контрактам, така ситуація потенційно може змусити компанію збільшити прокачку газу через Україну понаднормово від узгоджених в контракті на цей рік 65 млрд кубометрів.

    Піковий рівень відбору за всіма контрактами Газпрому в ЄС, Туреччину і на Балкани становить близько 650 млн кубометрів на добу, і, щоб забезпечити його, Газпрому може знадобитися ще близько 32 млн кубометрів на добу потужностей через Україну - близько 11,5 млрд кубометрів в перерахунку на рік.

    У той же час, як вважає автор статті, не факт, що на практиці європейські клієнти Газпрому будуть потребувати піковому рівні відбору протягом тривалого часу.

    Як повідомлялося раніше в УНН, голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв сподівається, що "Північний потік-2" не вдасться ввести в експлуатацію до кінця 2020 року.

    Саша Картер

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.