• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Масштаби голоду в Європі та Центральній Азії невеликі, однак поширені помірна відсутність продовольчої безпеки, зайва вага та ожиріння

    Опубликовано: 2019-12-18 08:57:31

    У новій доповіді ФАО представлено комплексний огляд стану продовольчої безпеки та харчування в регіоні.

    Голод у Європі та Центральній Азії – рідкісне та непоширене явище, однак значна кількість людей страждає від помірної відсутності продовольчої безпеки, що виражається в обмеженості наявності продуктів і доступу до поживної їжі, а також в поширенні серед населення надмірної ваги і ожиріння, - описано в новій доповіді ФАО.

    Регіональний огляд стану продовольчої безпеки та харчування в Європі та Центральній Азії - 2019, представлений сьогодні в Москві, містить конкретні рекомендації для осіб, відповідальних за розробку політики, щодо цілеспрямованих заходів з покращення якості харчування, подолання нерівноправності, заохочення розвитку сільських районів і досягнення Глобальних цілей Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року.

    В останні два десятиліття стан продовольчої безпеки в Європі та Центральній Азії значно покращився. У більшості з 50 країн, де проводився моніторинг, вдалося зберегти рівень недоїдання нижче п'яти відсотків, що менше половини середньосвітового показника (10,8%).

    Нові дані за 2018 рік свідчать про те, що відсутність продовольства більше не є проблемою в регіоні (від неї страждають 1,8% загальної чисельності населення порівняно з 9,2% у всьому світі). Однак значна частина населення не має регулярного доступу до живильної та корисної їжі. За оцінками, понад 100 млн осіб (11% населення) в регіоні страждають від відсутності продовольчої безпеки в гострій або помірній формі - це показник, розроблений ФАО на основі шкали сприйняття відсутності продовольчої безпеки для відстеження прогресу в досягненні мети «Нульового голоду».

    «Значна кількість дорослих і дітей як і раніше страждають від різних наслідків неповноцінного харчування, включаючи затримку росту, виснаження, надмірну вага, ожиріння, анемію. На практиці більшість з цих наслідків існують у багатьох країнах одночасно», - сказав Чен Фан, економіст ФАО.

    «Зокрема, надмірна вага та ожиріння свідчать про серйозні проблеми зі здоров'ям», - додав Фан, посилаючись на доповідь, в якій говориться, що майже у всіх країнах регіону ожиріння серед дорослих у 2016 році перевищило середньосвітове значення в 13,2%, а в 13 країнах воно було в два рази вищим за цей показник. Ожиріння серед дорослих поширюється у всіх країнах регіону.

    Дані з розбивкою за статтю показують, що жінки в Європі та Центральній Азії частіше стикалися з відсутністю продовольчої безпеки в помірній або гострій формі, ніж чоловіки (10,7% і 9,8% відповідно). Позитивним моментом є те, що поширеність у дітей низької маси тіла при народженні в регіоні нижча середньосвітового показника в 14,6%, хоча останнім часом спостерігається тенденція до збільшення цього показника.

    Рушійні сили та визначальні чинники 

    Як зазначається в доповіді ФАО, наявність соціально-економічної нерівноправності уповільнює подолання бідності, відсутності продовольчої безпеки і неповноцінного харчування або навіть перешкоджає йому, що ставить під загрозу виконання принципу Порядку денного в сфері сталого розвитку на період до 2030 року: нікого не залишити без уваги.

    Неповноцінне харчування дітей сильно залежить від освіти їхніх матерів, добробуту сімей і географічного положення. Це свідчить про те, що прийняття цілеспрямованих заходів з підвищення освітнього рівня матерів і збільшення доходів може сприяти поліпшенню ситуації з харчуванням дітей віком до п'яти років.

    Масштаби ожиріння зростають швидше в домогосподарствах з більш низькими соціально-економічними характеристиками, підставою для яких є умови життя та роботи, рівень доходів й освіти.

    «Необхідно направляти заходи політики і іншу діяльність на незаможні і вразливі групи населення – для усунення соціально-економічної нерівноправності», - сказав Володимир Рахманін, заступник Генерального директора ФАО і Регіональний представник по Європі і Центральній Азії, на презентації доповіді.

    «Ми бачимо, що здійснення структурних змін у багатьох країнах регіону з низьким рівнем доходів в умовах прискореного економічного зростання дозволило вивести найбільш вразливе населення з убогості і значно зменшити масштаби голоду», - додав Рахманін.

    У зв'язку з цим в доповіді міститься заклик до країн направляти більше державних інвестицій в сільське господарство і на розвиток сільських районів, а також підвищувати якість витрат, оскільки витрати в цій сфері є недостатніми, порівняно з важливістю цього сектора в економіці. Така ситуація може перешкоджати досягненню цілей щодо продовольчої безпеки, поліпшення якості харчування та захисту навколишнього середовища.

    Структурні перетворення

    У доповіді з'явився новий розділ, присвячений структурним перетворенням, що відбуваються в Європі та Центральній Азії в економіці, сільському господарстві та виробництві продовольства, моделях споживання харчових продуктів і раціонах харчування, а також у торгівлі та в політиці. У ньому містяться рекомендації щодо конкретних заходів, необхідних для досягнення глобальних Цілей сталого розвитку.

    Аналіз показав, що, хоча сільське господарство є важливим джерелом доходу для багатьох, продуктивність в цьому секторі менша, ніж в інших секторах. Це веде до зростання масштабів бідності, відсутності продовольчої безпеки і неповноцінного харчування в сільських районах, в зв'язку з чим знову потрібне посилення підтримки сільського господарства та розвитку сільських районів для підвищення продуктивності і забезпечення диверсифікації доходів.

    Завдяки виробництву і торгівлі сільськогосподарською продукцією у всіх країнах регіону є велика різноманітність доступних продуктів харчування. Однак якість продовольства в порівнянні зі стандартами здорового харчування ставиться під сумнів. Це пов'язано не тільки з обмеженнями, які існують в системі виробництва продовольства, а й з імпортом перероблених харчових продуктів, які містять багато жиру, цукру, солі і негативно впливають на харчування і здоров'я. Як свідчать тематичні дослідження, очікуване розширення торгівлі в регіоні часто стримується нетарифними заходами, що у різних формах існують у багатьох країнах.

    Споживання білків тваринного походження стало відігравати значну роль в більшості країн, сприяючи зміні раціону харчування і забезпеченню продовольчої безпеки. Однак існують регіональні відмінності в різноманітності продуктів харчування. У Туреччині та країнах Західних Балкан є в наявності більш широкий асортимент фруктів, овочів і бобових, в той час як в країнах колишнього Радянського Союзу більш широкий асортимент м'яса і риби.

    «Ці тенденції вказують на необхідність реалізації заходів політики, які враховують питання харчування як в сфері виробництва, так і в сфері торгівлі, сприяють підвищенню доступності ряду харчових продуктів», - сказав Фан.

    У доповіді розглядаються дві концепції, покликані сприяти вдосконаленню виробництва продовольства, раціонів харчування і пов'язаних з цим заходів політики в інтересах забезпечення більш якісного та сталого виробництва продовольства: продовольчих систем і агроекології. Пошук компромісів між цілями продовольчих систем і агроекології можливий, а державна політика відіграє вирішальну роль у забезпеченні стимулів і створенні сприятливих умов для участі всіх дрібних виробників. Зміна спрямованості політики має також наголосити на необхідності приділення уваги найбільш незаможним і вразливим верствам суспільства.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.