• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 11 Український національний конкурс якості

    Опубликовано: 2006-08-31 09:42:00

    О Г О Л О Ш Е Н О

    11 Український національний конкурс якості

    Український національний конкурс якості – це не просто конкурс. Це, перш за все, школа вдосконалення і підвищення конкурентоспроможності підприємств, відпрацьовані технології поступового наближення до європейського рівня та отримання професійного європейського визнання.

    Український національний конкурс якості засновано у 1996 році. Конкурс занесений до реєстру "Національні нагороди якості європейських країн". Відомості про Конкурс і його переможців публікуються в офіційних міжнародних виданнях. За підтримки Європейського фонду управління якістю (EFQM), основними організаторами Конкурсу виступають Українська асоціація якості (Національна партнерська організація EFQM) та Український союз промисловців і підприємців. З 2003 року Конкурс проводиться в межах проекту "Комплексна система оцінювання та визнання рівнів досконалості підприємств і організацій України".

    Основна мета Конкурсу - стимулювати підприємства, які приділяють значну увагу управлінню якістю, заохотити кращі з них, виділити найкращу практику управління якістю, накопичену на вітчизняних підприємствах, сприяти успіху українських підприємств в Європі.

    В Україні це єдиний конкурс, що проводиться за Моделлю досконалості Європейського фонду управління якістю. Участь у Конкурсі дозволяє зрозуміти та опанувати сучасні європейські підходи до ведення бізнесу, визначити сильні та слабкі сторони, розробити програму вдосконалення. За результатами Конкурсу підприємства отримують детальні звіти з викладенням сильних сторін і областей для удосконалення.

    Модель EFQM є одним з найефективніших та найсучасніших інструментів для аналізу і удосконалення діяльності будь-яких організацій. Модель EFQM відображає сучасні уявлення про "ідеальну" організацію. Методика оцінки дає можливість порівняти реальні організації з "ідеалом" за дев'ятьма критеріями та тридцятьма двома підкритеріями. Ці критерії дають всебічну оцінку усіх підходів, що застосовуються організацією, та результатів, яких вона досягає.

    Основні позитивні наслідки для підприємств, які проводять самооцінку своєї діяльності відповідно до Моделі EFQM:

    -    отримання детального звіту з рекомендаціями щодо подальшого удосконалення;

    -         отримання точної оцінки рівня власної досконалості і можливості її співставлення з іншими організаціями, незалежно від галузевої належності, форми власності, стратегії, тощо;

    -         при участі в Українському національному конкурсі якості - отримання оцінки, гармонізованої з Європейською нагородою якості, внаслідок чого успіх в Українському конкурсі є зрозумілим і визнається в Європі і світі. Адже Європейська нагорода якості – це єдина нагорода, яку виборюють такі компанії, як Nokia, Volvo, Bosch, Siemens, Ericson. Таким чином, змагаючись у вітчизняному Конкурсі, українські підприємства отримують можливість піти одним шляхом із світовими лідерами бізнесу.

    Володарями Української національної нагороди якості в попередні роки були такі вітчизняні підприємства, як: АТ “Світоч”; СП “Інтерсплав"; ДМА “Бориспіль”; ЗАТ “Оболонь”; ВАТ “Інститут транспорту нафти”; ВАТ “Фармак”; ВАТ ПБК “Славутич”; ВАТ “Птахокомбінат”; СУШАТ ЗТ “Весна”; АТЗТ “Агро-Союз”; ЗАТ “Слобожанська будівельна кераміка”; ДП ДАК “Хліб України” Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів; ВАТ “Житомирський  маслозавод”; ВАТ “Вовчанський агрегатний завод”; ВАТ “Електромаш”; ВАТ “Броварське ШБУ № 50”; ЗАТ “Хмельницька макаронна фабрика”; ТОВ “Сандора”; ПФ “Клініка доктора Куликовича”; МААК “УРГА”; ЗАТ “Едем”; КП “Київський завод вуглекислоти”; ВАТ “Чаплинський маслосирзавод” та ін.

    20 з них відмічені визнаними в розвинених країнах Європи і світу професійними європейськими відзнаками: -18 підприємств отримали сертифікати EFQM «Визнання досконалості в Європі»; -2 підприємства - нарівні з фірмами всесвітньо відомих брендів Siemens, Opel і Volvo - стали фіналістами найпрестижнішої професійної Європейської нагороди якості, єдиної нагороди, яку офіційно підтримує Європейська Комісія.

    Конкурс проводиться в один етап - на національному рівні - за двома номінаціями: великі підприємства; малі та середні підприємства (до 250 співробітників). До участі у Конкурсі допускаються будь-які підприємства (або їх філії), що зареєстровані як юридичні особи та виконують роботи на території України.

    Нагородження призерів Конкурсу відбудеться в урочистій обстановці під час проведення Європейського тижня якості в Україні (6-10 листопада 2006 р.). Відомості про Конкурс широко висвітлюватимуться в засобах масової інформації. Кращі підприємства за традицією будуть прийняті до елітного Клубу лідерів якості України та рекомендовані до участі в Євроконкурсі'2007.

    В попередні роки нагороду вручали: Прем’єр-міністр України, президент Національної академії наук України, заступник міністра економіки, керівники Держспоживстандарту та Держпідприємництва, інші.

    Забезпечення Конкурсу здійснюється за рахунок оргвнесків учасників. Розмір оргвнеску складає: для великих підприємств - 6000 грн.; для малих та середніх - 4000 грн. (без ПДВ).

    Вперше учасникам Конкурсу буде надана можливість спрощеного представлення конкурсних матеріалів і основний наголос буде зроблено на обстеження підприємства – учасника Конкурсу.

    Повний текст Моделі досконалості EFQM надсилається на адресу підприємства протягом трьох днів після отримання заявки та оргвнеску. Для учасників Конкурсу буде проведено семінар з вивчення Моделі та методики самооцінки.

    Запрошуємо керівників-лідерів і колективи провідних підприємств України спробувати свої сили у 11-му Українському національному конкурсі якості, порівняти рівень своєї ділової досконалості з кращими компаніями України.

    Останній день прийому заявок на Конкурс - 25 лютого 2006 р.

    Тел./факс: (044) 526-33-13, 526-11-72, 526-45-56

    Е-mail: award@quality.kiev.ua; quality@quality.kiev.ua;Web: www.uaq.org.ua







    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.