• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП напостоює на здешевленні кредитів для бізнесу

    Опубликовано: 2017-12-19 08:38:17

    Ділова спільнота   напостоює, що фінансовий голод, відсутність  доступу до кредитних ресурсів за адекватними ставками – одна із найбільших проблем українського підприємництва на даному етапі. Фінансовий рік закінчується без будь-яких шансів  виправлення ситуації.  Турбує те, що за останній рік замість зниження річної ставки НБУ остання вже двічі підвищувалась і становить нині 14,5%.  УСПП, Антикризова рада громадських організацій  ще в квітні ініціювали та домоглися  рішення  Кабміну щодо проведення спільного із Нацбанком засідання з цих питань. Передбачалося проведення такого засідання  до 1 липня, однак  уряд не поспішив реалізувати задумане. У союзі неодноразово звертались до КМУ  із закликом встигнути напрацювати спільне рішення до жовтня-листопада, адже його потрібно було б узгодити із планом подальшої законотворчої роботи уряду на 2018 рік та держбюджетом. Про це йшлося на ХУ позачерговому з’їзді УСПП у листопаді, у прийнятому ним  програмному документі – Платформі економічного патріотизму. Нині ділова спільнота   вимагає проведення чим найшвидше засідання у складі уряду, Національного банку, бізнес-організацій. Про це заявили в УСПП.
    Тут зазначили, що ситуацію із нестачею оборотних коштів погіршує високе фіскальне навантаження та потреба бути конкурентоспроможним у ціні продукції, що часто неможливо через високу енергозатратність на виробництво, вартість тарифів тощо. І хоча виробники домоглися невеликого послаблення – 24 місяці розстрочки ввізного ПДВ на обладнання тощо, це не вирішує питання поповнення навіть обігових коштів промислово-підприємницької діяльності, не говорячи вже про нові виробничі проекти та модернізацію, оновлення виробництва.
    «Висока вартість кредитів заважає нарощуванню темпів виробництва конкурентоспроможної продукції. Промислове виробництво перебуває в нездоровому коливанні: за 10 місяців цього року показало не зростання, а падіння на 0,2%. Малий та середній бізнес сам на сам з даною проблемою. Чимало виробників скорочують обороти, деякі взагалі переносять бізнес в найближчі країни –  Польщу, Литву тощо», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.
    В УСПП розраховують, що за результатами засідання будуть нарешті ухвалені конкретні механізми поступового здешевлення кредитних ресурсів для підприємств реального сектору економіки. Це передбачатиме і їх кореляцію з держбюджетом на 2018 рік та потребою їх нормативного затвердження, як і безумовного виконання.
    На думку промислової спільноти, проблема доступу виробників  до кредитних ресурсів є головною в сенсі виживання і подальшого існування не лише окремих підприємств і компаній, але й промисловості країни в цілому. Вона має не те що замовчуватися або відкладатися – розглядатися в позаплановому порядку на самому високому рівні, бо від цього залежить майбутнє економіки і держави, вважають в УСПП і Антикризовій раді громадських організацій.   

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.