• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зазіхання на законні права підприємців руйнують економіку

    Опубликовано: 2017-09-28 08:40:53

    Державні гарантії дотримання прав власника та інвестора, їх справедливий та вчасний захист  – ось  основа конкурентоспроможної економіки, сприятливого підприємницького, інвестиційного клімату,  високого рівня життя людей. Натомість, постійний тиск  силових органів на підприємців,  недосконала  система захищеності прав власності як об’єктів нерухомості, так і корпоративних прав створюють величезні ризики для держави та її економіки. Про це йшла мова на круглому столі з захисту прав підприємців від проявів адміністративного тиску, невмотивованих претензій з боку контролюючих державних органів, втручання у внутрішньокорпоративні суперечки, посилення фіскального пресингу та нарощування обсягів штрафних санкцій на бізнес.

    «За дослідження Всесвітнього економічного форуму, в минулому році  Україна  за критерієм  «захист права власності» серед 137 країн зайняла 128  місце. Значна ціна ризиків ведення бізнесу віддзеркалюється у високих процентах останніх зовнішніх запозичень уряду – 7,375%, хоча  Іран нещодавно розмістив євробонди під 6,7%, Таджикистан – 7,1%, Греція – 4,6 % річних. Незначними э  надходження прямих іноземних інвестицій. В  минулому році з 4,4 млрд дол. 2,8 млрд. пішло на рефінансування банківських установ  і лише близько 1,58 млрд дол. потрапило до реального сектору економіки. До прикладу, Білорусь отримала 5,3 млрд. Ось ціна, яку держава платить за незахищеність власності, за безкарність виконавців масок-шоу, самоуправство  чисельних контролерів, які одним приписом можуть зупинити завод, позбавити  бюджет надходжень,   споживачів – продукту, людей – роботи і залишитися непокараними», – переконаний президент УСПП, голова Антикризової ради  громадських організацій Анатолій Кінах. 

    У круглому столі взяли участь представники органів державної влади, потужних промислових підприємств, юридичних компаній, громадських організацій бізнесу. Заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка ознайомила ділову спільноту з практиками антирейдерської  боротьби.  Представники Хоролського заводу продуктів дитячого харчування, ТОВ «Нест» Миколаївської області, ІТ-компаній  розповіли історії безкарного захвати власності. До  захисту цих підприємств  УСПП має намір приєднатися  в найближчий час, как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua.

    Ділова спільнота вирішила, що для  гарантування права власності, припинення розповсюдження рейдерства як явища в Україні необхідно нагально внести зміни в закони «Про нотаріат», «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Потребує ретельного моніторингу практика виконання так званого антирейдерського закону (№1666, ухвалений в жовтні минулого року), що заплановано зробити найближчим часом.

    Учасники круглого столу підтримали ухвалення меморандуму про партнерство та співробітництво між СБУ та Радою бізнес-омбудсмена, наголосили на певній активності Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів при КМУ, інших громадських організацій,  але вирішили докласти зусиль з синхронізації діяльності та об’єднання зусиль структур, які протидіють рейдерству.

    Була висунута вимога виправити  недоліки існуючих електронних сервісів та ризикових систем у сфері оподаткування ПДВ. Ділова спільнота продовжує наполягати на заміні  податку на прибуток податком на виведений капітал шляхом прийняття відповідних змін до Податкового кодексу України з 1 січня 2018 року.

    Створення служби фінансових розслідувань,  на думку учасників дискусії, не повинне перетворитися на реінкарнацію  колишньої податкової поліції, вона має працювати з платниками податків на основі довіри та взаємоповаги.

    «Лише об’єднуючи зусилля громадянського суспільства, створюючи дієві антирейдерські інструменти  – від якісної  законодавчої бази до суспільного неприйняття  означених явищ, мобілізуючи ділову громаду для контролю за роботою правоохоронних органів,  судів, нотаріусів тощо, у багатосторонньому партнерстві з владою ми можемо відпрацювати сприятливий підприємницький клімат, покласти край ганебним практикам  незаконного поглинання майна», – підсумував Анатолій Кінах. 

    За підсумками круглого столу буде підготовлене звернення, яке спрямують очільникам держави. Воно базуватиметься на конкретних пропозиціях з активної протидії рейдерству. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.