• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Коли держава не виплачує людині пенсію, то вона позбавляє її найголовнішого – права на життя»

    Опубликовано: 2017-09-11 08:39:38

    Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України», обговорюючи питання механізму виплати пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях.
    «Не платити пенсійні  й соціальні виплати на непідконтрольній Уряду України території держава собі дозволити не може. І питання не тільки в тому, що це буде мати певні подальші наслідки в частині рішень Європейського суду з прав людини, які потрібно буде виконувати. Це буде мати наслідки і для нас з вами. Коли ми сьогодні говоримо про необхідність реінтеграції Донбасу, ми повинні розуміти, що реінтеграція – це, зокрема, і ті твердження, які держава транслює на непідконтрольну сьогодні Уряду України територію. І якщо ми дійсно хочемо реальної реінтеграції, ми маємо забезпечити розуміння пенсіонерами, які мають право на отримання пенсії, того, коли, як і за яким механізмом вони зможуть отримати їх», – переконана Валерія Лутковська.
    Уповноважений з прав людини звернула особливу увагу присутніх на те, що така ситуація триває протягом трьох років і чому у цьому зв’язку саме ці три роки є визначальними в питанні виплати пенсій.
    «За пенсійним законодавством, якщо протягом трьох років питання виплат не вирішувалось, то включається термін позовної давності, включаються певні обмеження, які існують в пенсійному законодавстві, і людина втрачає право на пенсійні виплати. У нас дуже мало часу, щоб виправити цю ситуацію, ми вже винні перед цими людьми», – зазначила Валерія Лутковська.
    Крім того, на переконання Уповноваженого, механізм виплати пенсій громадянам з непідконтрольних територій можна розробити з врахуванням того законодавства, яке існує на сьогоднішній день. Відповідно до пенсійного законодавства, немає підстав  не платити пенсії на території, яка тимчасово не контролюється Урядом України, чи у зв’язку з проведенням АТО тощо.
    «Не розумію у зв’язку з чим нам говорять про необхідність внесення змін в законодавство, тому що профільне законодавство, яке стосується пенсій, містить всі необхідні положення, і є необхідність внесення змін лише в підзаконні нормативно-правові акти або нормативно-правові акти пенсійного фонду. З моєї точки зору це питання могло б бути вирішено достатньо просто. Звісно, за наявності політичної волі. І тому зараз наше спільне завдання – зробити так, щоб політична воля платити пенсії з’явилась», – вважає Омбудсман України.
    Під час свого виступу на конференції Уповноважений також проаналізувала проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян» (№6692).
    «У мене є, власне, дві рекомендації. По-перше, законопроект необхідно доопрацювати таким чином, щоб він міг реально запрацювати, а не був простою декларацією. По-друге, на моє переконання, у нашому випадку було б доцільніше розробити такий механізм, який би не потребував внесення змін в закони, тому що сьогодні, повторюю, законодавство передбачає всі необхідні підстави для виплати пенсій. І цей механізм повинен швидко реагувати на стрімкоплинну ситуацію в державі. Тож це має бути підзаконно-правовий акт, який би  дав  можливість у разі появи нових викликів, оперативно внести в нього відповідні зміни», – резюмувала свій виступ Валерія Лутковська.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.