• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українське меблевиробництво бурхливо розвивається

    Опубликовано: 2005-12-14 15:26:00
    2005 рік для виробників меблів та деревостружкових плит в України був досить успішним. Про це повідомив президент Асоціації меблевих, деревообробних підприємств та організацій України «Меблідеревпром» та голова правління ЗАТ «Український інститут меблів» Сергій Сагаль. Вони зазначили, що за 9 місяців 2005 року меблів виготовлено на суму 282,4 млн. доларів, що дорівнює об’єму виробництва меблів за весь 2004 рік, а до кінця поточного року планується виробити їх на суму 375 млн. доларів. Таким чином, темпи зростання виробництва меблів складуть 132% у порівнянні з 2004 роком.
     
    С. Сагаль повідомив, що значне зростання спостерігається й у виробництві деревостружкових плит (ДСП). Так, за 9 місяців поточного року в Україні вироблено 838 тис. куб. м ДСП, з яких 538 тис. куб. м — ламіновані плити, які й використовуються як основа для виробництва меблів. До кінця року прогнозується виробництво 1 млн. 200 тис. куб. м деревостружкових плит (в тому числі 720 тис. ламінованої ДСП), що на 20% більше, ніж було вироблено у минулому році і на 34% більше, відповідно, ламінованих ДСП.
     
    «Порівняно з 2002 роком виробництво ламінованих плит збільшилося в 9 разів. Тому сьогодні об’єми внутрішнього українського виробництва ламінованих ДСП повністю задовольняють потреби меблевої промисловості України»,— повідомив С. Сагаль.
    Серед підгалузей деревообробної промисловості найвищого темпу росту досягнуто і у фанерному виробництві. За перше півріччя 2005 року фанери клеєної виготовлено 84,0 тис. куб. м, що становить 129,0% до першого півріччя минулого року.
     
    На його думку, такому бурхливому розвитку меблевої галузі сприяли місткість українського ринку, технічне переоснащення і впровадження нових технологій, розвиток базових підгалузей, зокрема стрімке зростання внутрішнього виробництва ламінованих ДСП, а також оновлення асортименту меблів, підвищення їх якості, збільшення попиту на меблі на внутрішньому та зовнішньому ринках.
     
    У свою чергу, зростанню виробництва деревостружкових плит сприяло збільшення інвестицій, яке стало можливим у зв’язку з покращенням інвестиційного клімату в Україні та поліпшенням добросовісної конкуренції на ринку на початку цього року.
     
    Проте, серйозною загрозою подальшого успішного розвитку меблевого виробництва на сьогодні є великий тіньовий імпорт та контрабанда. Якщо об’єм виробництва офіційно працюючих виробників меблів складає приблизно 370 млн. доларів, то об’єм виробництва меблів з урахуванням тіньового сектору оцінюється в 1 млрд. доларів.
     
    За словами пана Сагаля, імпорт меблів в Україну постійно зростає. Найбільший об’єм імпорту йде з Італії, Польщі і Китаю. Зокрема, імпорт меблів у 2002 році склав 48,1 млн. доларів, у 2003 році — 66,1 млн. доларів, у 2004 році — 85,4 млн. доларів, а за 9 місяців 2005 року імпорт склав 78,7 млн. доларів. Але, як підкреслив С. Сагаль, це лише офіційний «білий імпорт». Аналіз даних країн-експортерів свідчить, що реальний імпорт меблів в Україну сягає 250 млн. доларів на рік. Держава, через не вирішення проблеми тіньового ринку, втрачає великі суми надходження до бюджету, що в свою чергу призводить до підриву економічного стану та банкрутства підприємств. Все це суттєво загрожує національній безпеці України, вважає він.
     
    Особливу занепокоєність викликає імпорт меблів з Південно-Східної Азії, Китаю, Малайзії, Індонезії, який тільки за прямими поставками кожен рік подвоюється. До такого потоку імпорту призводить відсутність в Україні належних вимог до якості та безпеки меблів.
     
    Характерно, що азіатські меблі просуваються на ринок України під брендами розвинутих країн, таких як Італія та Німеччина.
     
    «Ми сьогодні отримуємо італійські меблі китайського походження і ніхто про це навіть не здогадується»,— повідомив він.
     
    Дані щодо імпорту ДСП в Україну дають підстави стверджувати, що деревостружковими плитами продовжують демпінгувати. Динамічний розвиток, який зараз спостерігається у виробництві ДСП ламінованих призводить до підвищеного споживання деревини, вартість якої постійно зростає. Окрім неурегульованості цінової політики на лісоматеріали, продовжується експорт круглих лісоматеріалів з цінної деревини та пиломатеріалів в особливо великих обсягах, і це тоді, коли вони у великому дефіциті на внутрішньому ринку. Основними імпортерами вітчизняних лісоматеріалів є Туреччина та Польща.
     
    Першочерговими завданнями, які сьогодні ставить перед собою Асоціація захисту українських виробників, є перш за все заходи по захисту внутрішнього ринку меблів і деревних плит. На думку С. Сагаля, саме це сприяє створенню інвестиційного клімату в обох галузях. Також необхідно обов’язково спрямувати зусилля на викорінення контрабандного імпорту як меблів, так і ДСП, а також виведення з тіні виробництва меблів.
     
    «Якби ми вивели з тіні хоча б 10-20% того, що ми маємо, ми б сьогодні мали вражаючу картину в державі»,— підкреслив він.
     
    Слід зазначити, що прямі іноземні інвестиції в деревообробну промисловість за перше півріччя 2005 року зросли на 7,3 млн. доларів і за станом на 01.07.05 становили 137,3 млн. доларів, або 1,5 % від загального обсягу іноземних інвестицій у розвиток промисловості України. Вітчизняні інвестиції в основний капітал деревообробної промисловості за перше півріччя зросли порівняно з відповідним періодом минулого року на 8,4% і склали 213 млн. грн., з них 179 млн. грн. — на придбання устаткування. Інвестиції в основний капітал меблевої промисловості зросли на 2,4% і склали майже 56 млн. грн., з них: 37 млн. грн. — на придбання устаткування.
     
    С. Сагаль також повідомив, що вступ до Світової Організації Торгівлі асоціація «Меблідеревпром» підтримує. Він переконаний, що це без перебільшення є питанням глобальної перспективи цивілізаційного поступу нашої держави. Вирішуючи його, треба органічно поєднувати прагнення до відкритості економіки із застосуванням таких елементів протекціонізму, які забезпечували б постійний, послідовний і кваліфікований захист національних інтересів.
     
    У жовтні 2005 року Асоціація «Меблідеревпром» стала членом Європейської федерації виробників меблів (UEA), що сприятиме вирішенню цих питань. Асоціація «Меблідеревпром» проводить активну роботу з гармонізації українських державних стандартів з європейськими, а також визначає і впроваджує правила, які регулюють торгові стосунки на світовому ринку з метою захисту національного виробника при вступі України до СОТ.
     
    Довідка Elcomart News. Асоціація «Меблідеревпром» заснована у грудні 1998 року меблевими та деревообробними підприємствами і нараховує сьогодні 65 підприємств галузі з усіх регіонів України.
     
    Координація зусиль і можливостей підприємств для ефективного використання виробничого потенціалу, проведення єдиної політики у виставковій діяльності, пошуку інвесторів, відстоювання інтересів членів асоціації у структурах державного і регіонального рівнів, формування і реалізація стратегії розвитку меблевої, деревообробної та паперової галузей, враховуючи європейські і світові досягнення, у тому числі і в конструкторсько-дизайнерських розробках, впровадження нових технологій і матеріалів — такі основні напрями діяльності Асоціації.
     
    На сьогодні укладено договори і налагоджено співробітництво між Асоціацією та білоруськими виробничо-торговельним концерном лісової, деревообробної і целюлозно-паперової промисловості «Беллесбумпром», з асоціаціями меблевої і деревообробної промисловості Росії, Республіки Казахстан та Молдови, з італійською асоціацією «Експо-Італія».
     
    Асоціація «Меблідеревпром» є членом таких інституцій:
    1. Української спілки промисловців і підприємців (УСПП).
    2. Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при КМ України.
    3. Урядово-парламентської комісії з питань вступу до СОТ.
    4. Громадської ради при Мінпромполітики України.
    5. Європейської федерації виробників меблів (UEA).
    На підприємствах, які входять до Асоціації працює майже 18 тисяч чоловік. Сьогодні об’єм виробництва підприємств Асоціації складає 430 мільйонів доларів.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.