• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Перемога Raffaello

    Опубликовано: 2005-12-12 14:27:00
    Антимонопольний комітет України визнав факт недобросовісної конкуренції з боку ДП «Севастопольський виноробний завод» і дніпропетровського ТОВ «Торгівельний дім „Маркет-Груп“». Нагадаємо, що корпорація «Ferrero Group» звинуватила ДП «Севастопольський виноробний завод» у недобросовісній конкуренції та порушенні конкурентного законодавства щодо використання цим заводом у виробництві шампанського «Raffaell» практично ідентичної упаковки відомих цукерок «Raffaello» корпорації «Ferrero Group».
     
    За даними Антимонопольного комітету, порівняльний аналіз зовнішнього оформлення упаковки і комплекту етикеток вина ігристого «Raffaell» виробництва заводу та серії упаковок цукерок Raffaello виробництва корпорації «Ferrero Group» показав, що загальне кольорове, композиційне та графічне оформлення упаковок вина, місце і порядок розташування позначення «Raffaell», а також друкарські шрифти є тотожними або практично збігаються з відповідними елементами оформлення упаковок кондитерських виробів, які постачає на український ринок корпорація «Ferrero Group». Це при тому, що дозволу на використання знаків Raffaello та елементів зовнішнього оформлення, які мають правовий захист в Україні, корпорація не давала.
     
    Проте у листопаді 2004 року ТОВ «Торгівельний дім „Маркет-Груп“» запропонувало заводу розпочати виготовлення шампанського під ТМ «Raffaell» та використовувати для оформлення товару відповідні зразки етикеток. Таким чином, вже у грудні на ринку України з’явилася відповідна продукція заводу, ексклюзивним дистриб’ютором якої виступив торгівельний дім.
     
    Начальник відділу досліджень і розслідувань з питань недобросовісної конкуренції п’ятого управління Тамара Нестуля повідомила:
     
    «Таке оформлення упаковки і відповідні позначення характерні саме для цукерок Raffaello, що на думку комітету, може призвести до сплутування діяльності обох підприємств — компанії „Ferrero Group“ і ДП „Севастопольський виноробний завод“.
    Зокрема, використання ділової репутації постачальників цукерок „Raffaello“ та перенесення цієї репутації на шампанське „Raffaell“ можна розцінювати як можливість отримання виробниками шампанського „Raffaell“ неправомірних переваг у конкуренції на ринку алкогольних напоїв. Таким чином, продукт ДП „Севастопольський виноробний завод“ потрапив в цінову нішу дорогого класичного шампанського, яке у торгівельній мережі коштує 18-20 грн. і практично становив конкуренцію відомим постачальникам класичного шампанського Артемівського заводу шампанський вин і „Новий світ“».
     
    За її словами, було запропоновано прийняти рішення, яке б визнавало дії ДП «Севастопольський виноробний завод» та ТОВ «Торгівельний дім „Маркет-Груп“» порушенням Закону України «Пpо захист вiд недобpосовiсної конкуренції» та Паризької конвенції з охорони промислової власності. Відповідно, було вирішено зобов’язати завод до 15 грудня 2005 року знищити залишки картонних упаковок та комплектів етикеток з-під ігристого шампанського «Raffaell» та надати Антимонопольному комітету України документальне підтвердження їх утилізації. Крім того, товариству з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім „Маркет-Груп“» заборонено реалізацію алкогольних напоїв в упаковках та комплектах етикеток, які містять позначення цукерок «Raffaello».
     
    За результатами відкритого голосування, Антимонопольний комітет наказав виробникам продукції ДП «Севастопольський виноробний завод» та дистриб’юторам ТОВ «Торгівельний дім „Маркет-Груп“» виплатити штраф у розмірі 10 тис. та відповідно 20 тис. гривень.
     
    Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «Такі спільні протиправні дії заводу і торгівельного дому не тільки вводять в оману споживачів, а й суперечать чесним торгівельним традиціям у підприємницькій діяльності, підривають ділову репутацію всесвітньо відомої корпорації, яка вже майже десять років працює на українському ринку. Тому своїм рішенням, прийнятим напередодні нового року, ми змусили підприємства-порушники працювати за правилами гри, встановленими законодавством. При цьому, з торгівельної мережі було вилучено такого шампанського на суму понад один мільйон гривень».
     
    Як повідомила представник корпорації «Ферреро Україна» Юлія Семеній, вони задоволені рішенням Антимонопольного комітету.
     
    «Ми також вважаємо, що відповідачами неправомірно було використано високу репутацію заявників, високу репутацію їхньої продукції, їх інтелектуальну власність у вигляді торгівельних марок та дизайну упаковки. Тому дії відповідачів є недобросовісною конкуренцією»,— заявила вона.
     
    Довідка ELCOMART News. Шампанське «Raffaell» з’явилося на українському ринку в грудні 2004 року.В цілому генеральним дистриб’ютором ТОВ «Торгівельний дім „Маркет-Груп“» на український ринок було поставлено 184 200 пляшок вина ігристого «Raffaell». На початок розгляду справи в торгівельній мережі залишилося близько 100 тис. пляшок.
     
    «Ferrero Group» з 1997 року активно постачає на український ринок кондитерські вироби, зокрема, цукерки «Raffaello». З 1997 року по 2003 цукерок «Raffaello» в Україні було реалізовано на суму 9 млн. євро.
    В 2003 році була організована компанія «Ферреро Україна» — єдиний офіціальний імпортер цієї продукції.
    З квітня 2003 року по жовтень 2005 року в рекламу підтримки цього бренду було інвестовано 4 539 тисяч гривень.
    За статистикою, показник популярності продукції корпорації «Ферреро Україна» серед українських споживачів складає 84%. Приблизно 50% населення країни, хоча б один раз споживало продукцію корпорації «Ферpеро Україна».
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua))
     





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.