• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Малий бізнес потребує державної підтримки

    Опубликовано: 2016-08-30 14:01:39

    Напередодні Дня підприємства, якій традиційно відзначається в країні в першу неділю вересня, в Українському союзі промисловців і підприємців, Антикризовій раді громадських організацій  констатують, що малий та середній бізнес в країні має величезні перспективи до розвитку та вже опанував вагому нішу в національному  виробництві. Малий та середній бізнес дає роботу 75% зайнятих на підприємствах України, в ньому працюють 7,3 млн. осіб. Питома вага МСБ у реалізації продукції по відношенню до всіх суб’єктів економіки становить 52%.
    «Повільно, але все ж таки змінюється на краще підприємницький клімат.  У рейтингу  Doing Business за показником реєстрації суб’єктів господарювання ми увійшли в першу двадцятку (за рахунок відкриття електронних сервісів), є зрушення  в регуляторній сфері. Однак залишається невирішеними низька проблем», – наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    Для малому бізнесу   майже нереально отримати кредит на сприятливих умовах, і це одна з головних проблем сьогодення.  Сума фактично наданих кредитів за рік скоротилась у реальному обсязі практично у 2 рази.   Переважно підприємства реінвестують у розвиток бізнесу власні прибутки та інвестиції засновників підприємств.
    Більше половини від загальної кількості суб’єктів малого та середнього підприємництва зайняті у торгівлі, лише 7% – у промисловості. Це означає, що марнується потенціал з науково-технічного, інноваційного розвитку, і це шкода, саме тут малий бізнес може є дуже перспективним, оскільки здатний   працювати без великих затрат,  швидко перебудовуватися залежно від потреб виробництва та часу, реалізовувати цікаві та перспективні старт-апи, давати нові ідеї. 
    «Нас дуже турбує той факт, – підкреслює Анатолій Кінах, – що не припиняються спроби урізати спрощену систему оподаткування, про це йдеться в майже  кожному проекті зміни податкової системи.   Не будемо забувати: «спрощенка» – це важливий  рятувальний круг для мікробізнесу,  саме тому ми захищали і будемо захищати спрощену систему й надалі». 
    Голова Антикризової ради громадських організацій нагадав, що необхідно в найближчий час вирішити низьку важливих для малого бізнесу конкретних завдань: спростити процедуру митного оформлення дрібнооптових вантажів, дозволити малому бізнесу звітуватися в електронній спосіб замість касових апаратів тощо. 
    На переконання Анатолія Кінаха, усі зусилля УСПП, Антикризової ради громадських організацій будуть спрямовані на захист підприємців, якщо вони стикнуться  з  адміністративним  тиском, зловживаннями  фіскальних і контролюючих органів,  упередженістю  судів при розгляді відповідних скарг та позовів. Але натомість бізнес не повинен  мовчати,  миритися з неправдою, брутальністю, неповагою до прав людини, власника, інвестора.
    Нагадаємо, що  саме малий та середній бізнес  в момент значних суспільних і економічних трансформацій, втрати традиційних ринків має властивість врятувати багатьох людей, забезпечивши їм роботу та доходи.  Саме тому в фундаментальній праці експертів ділової спільноти – Антикризовій програмі спільних дій влади і бізнесу йдеться про необхідність приділити  розвитку малого та середнього бізнесу максимальну увагу держави та громадських організацій промисловців і підприємців. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.