• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відкрита нарада: водяний горіх винищує Київське водосховище

    Опубликовано: 2016-07-14 08:42:48

    Відкрита нарада з приводу  негативного впливу водяного горіху (чиліму) на Київське водосховище  відбудеться безпосередньо на водоймі –  14 липня  об 11.00 в районі бази «Ошитки».
     
    Організатори забезпечують транспорт для учасників. О 10.00 зустріч за адресою: м.Київ, вул. Тургенєвська, 82а. Або можна доїхати власним транспортом до бази, зустріч біля місця проведення об 11.00.
     
    За словами експертів, 14 км квадратних Київського водосховища заросло водяним горіхом - чилімом. За останні кілька років неконтрольовані розростання чиліму зменшили рибопродуктивність водосховища на 35-40%. На сьогодні ситуацію погіршує спека, викиди нечистот у воду та неконтрольоване сільське господарство.

    Враховуючи ситуацію, що склалась, 14 липня за ініціативи Асоціації риболовів України на Київському водосховищі буде проведено робочу нараду «Негативний вплив водного горіха на екосистему Київського водосховища: шляхи вирішення ситуації». Участь у ній візьмуть: Голова Держрибагентства Ярема Ковалів, доктор біологічних наук Інституту рибного господарства України Національної аграрної академії Ігор Бузевич, голова Асоціації риболовів України Олександр Чистяков, представник Асоціації рибопромисловиків Київського водосховища Микола Шинкаренко, представники Мінекології, промислових підприємств та громадських організацій.
     
    З 2006 року чилім було занесено до Червоної книги, тому знищувати водяний горіх суворо заборонено. Але, з іншого боку, існуючі в Київському водосховищі зарості чиліму призводять до зменшення рибопродуктивності у середньому на 400 тонн щорічно. Така ситуація спричинена тим, що чилім сповільнює розвиток фітопланктона і створює під собою «мертву» воду – там не живуть біоресурси та немає кисню. Чилім затягує непрохідною масою природні нерестовища, чим не дає можливостей рибі для нересту.
     
    В деяких країнах навчились застосовувати насіння водяного горіха. Наприклад, в Китаї, Японії, Індії його використовують як загальнозміцнюючий засіб, в харчовій та фармацевтичній промисловостях, адже чилім багатий на білок, вуглеводи, вітаміни, фенольні сполуки, мінеральні солі. В Україні поки що чилім застосовувати не навчились.
     
    Проте питання потребує комплексного вирішення, адже водяний горіх може стати проблемою не лише для Київського водосховища, але і для всього дніпровського каскаду.
     
    Для участі ЗМІ потрібна акредитація, що здійснюється за номером тел.: (098) 489-30-74  Діана, (063) 638-78-61 Оксана або  (067) 140-01-24  Олександр.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.