• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ірина Сисоєнко: Україна поки не готова до автономізації закладів охорони здоров’я

    Опубликовано: 2015-06-04 13:06:31

    3 червня 2015 року в Комітеті ВР України з питань охорони здоров’я за підтримки ГО «Реанімаційний проект реформ» відбувся круглий стіл: “Автономізація закладів охорони здоров’я” в ході якого народні депутати України, представники медичної спільноти та громадські активісти обговорили питання впровадження медичної реформи, зокрема надання лікарням автономії.

    Думки щодо цього питання у учасників круглого столу розділилися. Так, громадські активісти наголосили на тому, що надання автономії закладам надалі призведе до конкуренції між ними, і для пацієнта це буде означати максимальну можливість обирати альтернативу. В той же час заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець заявив, що автономія закладу не є панацеєю та має впроваджуватися поетапно.  Так, за його словами закупівля медзасобів повинна відбуватися на засадах максимальної відкритості, тому якщо мед закладам нададуть право здійснювати закупівлю препаратів самостійно, то контроль за закупівлею з боку держави та громадських активістів набагато збільшиться.

    В свою чергу народні депутати дотримуються думки, що автономізація закладів охорони здоров’я повинна стати основою медичної реформи в Україні. Однак є питання щодо її реалізації.

     Заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко підкреслила, що важливою складовою автономізації є договірні відносини: «Запровадження договірних відносин створює рівні можливості для держаних, комунальних та приватних закладів охорони здоров’я на укладання договорів на надання гарантованого обсягу медичної допомоги, що фінансується з державного бюджету України. В основі повинен бути пацієнт, як платник податків, який очікує як на підвищення якості надання медичних послуг, так і на економне використання коштів. «Необхідність визначення гарантованого державою обсягу медичної допомоги» більше ніж 10 років декларується як пріоритетне завдання. Ми не маємо права робити це завдання декларативним, його потрібно терміново і першочергово виконати».

    Також народний депутат зауважила, що автономізація закладів охорони здоров’я потребує комплексної роботи: і внесення змін до законодавства  України, підготовку актів Кабміну та МОЗу, навчання та підготовка управлінського складу, проведення роз’яснювальної роботи з пацієнтами. 

    “ Потенціал вітчизняної медицини чималий. Сьогодні він використовується лише частково.  Вже сьогодні у нас є заклади, які надають високоякісні медичні послуги за ціною нижчою, ніж в європейських країнах. Це стає нашою конкурентною перевагою.  Зміна понять «конкуренція», «якість та ефективність медичних послуг», «договір», «постачальник» в системі охорони здоров’я може стати соціальним та економічним локомотивом ля України”, - зазначила Ірина Сисоєнко.

    Підтримка та розуміння реформ, що пропонуються пацієнтами та професійною спільнотою не менш важливі ніж якісні законодавчі та нормативно-правові акти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.