• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нове програмне забезпечення для порятунку акул

    Опубликовано: 2015-02-20 08:55:16

    Швидка ідентифікація видів по плавникам може сприяти боротьбі з незаконною торгівлею охоронюваних видів .

    19 лютого 2015, Рим — Акули одного дня зможуть плавати спокійно завдяки нової зручної цифрової технології, розробленої ФАО, яка дозволяє швидко ідентифікувати види цієї іконічної риби.    

    Нове програмне забезпечення під назвою iSharkFin допоможе захистити рідкісні види акул, які знаходяться під загрозою зникнення, а також в боротьбі з незаконною торгівлею акулячими плавниками. 

    Цей інструмент розроблений для митників та інспекторів рибних ринків, а також для рибалок, які намагаються уникнути вилов охоронюваних видів, сказала Моніка Бароне, керівник групи в Відділі рибальства та аквакультури ФАО, котра розробила дане програмне забезпечення.

    Робота над проектом розпочалась в 2013 році після того, як п’ять нових видів акул були включені до  Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (СІТЕС).

    Як працює iSharkFin?

    Система забезпечує інформацією портових інспекторів, митників, ринкових інспекторів та торговців рибою, які не проходили офіційного навчання з таксономії. 

    При завантаженні фотографії користувач вибирає декілька основних характеристик плавника акули та ідентифікує інші якості, а алгоритм зрівнює отриману інформацію з базою даних та ідентифікує вид акули. Процес потребує приблизно п’ять хвилин. ФАО розробляє версію аплікації iSharkFin для планшетів чи смартфонів, розширюючи його доступність та круг можливих користувачів.   

    На даному етапі iSharkFin здатен ідентифікувати 35 видів акул по спинним плавникам, розташованих вздовж хребта тварини, та 7 видів — по грудним плавникам внизу.

    База даних буде розширена іншими видами, але в силу того, що деякі види стають все більш рідкісними, для збору та поповнення  необхідних даних потрібно більше часу.    

    Програмне забезпечення було розроблено ФАО спільно з іспанським Університетом Віго. CІТЕС та Уряд Японії забезпечили фінансову підтримку. 

    Виживання акул

    Введення «iSharkFin» може дозволити офіційним органам відслідкувати актуальний розмір світової ловлі акул. 

    Оцінки кількості убитих акул сильно варіює: як опубліковано в докладі нещодавно ця цифра може перевищити 73 мільйони щорічно, що складає 6 відсотків від загальної кількості тварин. Ця кількість перевищує показник, який вважається необхідним для виживання для такого виду тварин, який дозріває довго перед розмноженням, і в чотири рази перевищує зареєстровані в базі даних ФАО дані, основаних на офіційні статистичні дані.   

    Незвично великі розходження напевно викликано жахливою практикою відрізання плавників акул, при цьому саму тварину кидають назад у море. Багато країн заявили, що вважають відрізування акулячих плавників незаконним і наполягають на тому, що плавці можуть продаватися тільки в разі, якщо вся туша тварин також доставлена на берег.     

    Використання iSharkFin дасть можливість ліпше зрозуміти ці прогалини, адже на основі сфотографованих плавників можна приблизно визначити розміри та вагу тварини, що в свою чергу уможливлює неофіційний розрахунок сукупного вилову акули, сказала Бароне.

    Виклики ефективного правління на відкритому морі, включаючи риболовлю з відповідальністю та захист видів риб та тварин, котрим загрожує вимирання, обговорюються цього тижня на семінарі високого рівня в ФАО.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.