• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заботиться об окружающей среде - жить по-европейски!

    Опубликовано: 2014-06-12 13:26:21

    Україні потрібна ефективна процедура оцінки впливу на довкілля небезпечних проектів для гарантування екологічної безпеки та на виконання своїх міжнародних зобов’язань за природоохоронними угодами. Про це сьогодні заявили експерти-екологи під час прес-конференції за результатами Наради сторін Конвенції Еспо - однієї з таких угод. В рамках громадської ініціативи Реанімаційний пакет реформ (РПР) за участі експертів підготовлено та зареєстровано у Верховній Раді України законопроект, який дозволить запровадити дієвий механізм оцінки впливу на довкілля (ОВД) за європейською моделлю.

    Україна – єдина європейська держава, де відсутня повноцінна система оцінки екологічної прийнятності промислової діяльності та врахування інтересів тих, хто потерпатиме від такої діяльності. Нещодавно, 5 червня, в Женеві Україну вдруге визнали порушницею Конвенції Еспо (1), в т.ч. через невиконання оцінки впливу на довкілля при продовженні терміну експлуатації двох блоків Рівненської АЕС у понадпроектний термін.

    «Щоб отримати місце в керівних органах Конвенції Еспо, наша делегація публічно пообіцяла виконати вимоги договору та впровадити необхідне законодавство щодо оцінки впливу на довкілля, - коментує Ірина Головко, експерт Національного екологічного центру України, яка брала участь у засіданнях Наради сторін у Женеві. - Зараз в України є реальний шанс продемонструвати серйозність своїхнамірів і підняти імідж нової української влади – прийняти законопроект № 4972 до літніх канікул і їхати на Нараду Сторін Оргуської Конвенції (2) у липні не з черговими виправданнями, а з реально зробленою роботою».

    Представлений під час прес-конференції законопроект № 4972 «Про оцінку впливу на довкілля» (3), разом із відповідним пакетом підзаконних актів, дозволить впровадити дієву європейську модель оцінки впливу на довкілля згідно з відповідною Директивою 85/337/ЕЕС, забезпечити залучення громадськості у процес прийняття екологічно значимих рішень та виконати ряд ключових міжнародних зобов’язань України з питань, що стосуються довкілля.

    «Впровадження процедури, що передбачена в законопроекті № 4972, дозволить не тільки захистити природу та інтереси громадян, але й зміцнити позиції України у Європейському Енергетичному Співтоваристві, виконати вимоги цього договору та сприяти євроінтеграції», - говорить співавтор законопроекту, депутат міжфракційної групи «Платформа реформ» Андрій Шевченко.

    «Сьогодні Україна як ніколи потребує якісних змін та ефективних реформ. Оцінка впливу на довкілля як першочерговий напрямок, запропонований громадськістю, є основою екологічної реформи та дозволить забезпечувати високий рівень охорони довкілля. Реалізація цього напрямку може стати хорошим прикладом відповідальної співпраці нової влади та громадськості в сфері реформ», - координатор РПР Ганна Гопко.

    На завершення прес-конференції природоохоронці передалинародним депутатам України заяву «Підтримай законопроект №4972 – збережи довкілля», підписану 30 громадськими організаціями та їх коаліціями.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.