• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Киеве разрешили «отбирать» автомобили

    Опубликовано: 2014-05-21 07:03:00

    Депутати Верховної Ради України санкціонували мобілізацію автотранспорту - тепер залучити для потреб Збройних Сил України можуть будь-який транспортний засіб як юридичних, так і фізичних осіб.

    20 травня 2014 року законопроект №4785 від 28 квітня 2014 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» Верховна Рада проголосувала у другому читанні.
    Даний законопроект фактично дає право мобілізувати будь-автотранспорт. Більшість поправок, які були внесені в цей законопроект до другого читання, не торкнулися самої суті. Так, згідно із законом, «виконання військово-транспортної обов'язки по мобілізації, якщо не введено правовий режим воєнного або надзвичайного стану, здійснюється відповідно до мобілізаційного плану України шляхом безкоштовного залучення транспортних засобів (ТЗ) підприємств, установ та організацій всіх форм власності, а також громадян - власників транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації».

    Разом з тим у законі зазначається, що обсяги транспортних засобів за типами і марками, які планується залучити в ході мобілізації, встановлюються місцевими держадміністраціями за поданням військових комісаріатів. «Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформляються відповідними розпорядженнями», - повідомляється в пояснювальній записці.

    Таким чином, залучити на безоплатній основі можуть абсолютно будь-який транспортний засіб. Залишається надія, що в місцевих адміністраціях при формуванні списку мобилизируемой техніки все-таки будуть дотримуватися здорового глузду. Також очевидно, що залучається техніка абсолютно безкоштовно, але підлягає поверненню. «Приймання-передавання транспортних засобів, залучених в ході мобілізації і їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів прийому-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, балансову вартість та інші необхідні відомості, що дозволяють ідентифікувати ТЗ. Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 90 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. Порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам в результаті їх залучення при мобілізації, визначається Кабміном», - йдеться в документі.

    Виходить, що на момент прийняття цього закону ще не зрозуміло, хто і як буде компенсувати автовласникам шкоду, завдану їх транспортним засобам, і чи буде взагалі. Але і це ще не все: тепер автотранспорт будуть ставити на облік не тільки в МРЕВ, але і у військкоматах, так що уникнути військової повинності власникам автотранспорту вже не вдасться. «При реєстрації, перереєстрації, переобладнання або зняття з обліку ТЗ, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, подавати в органи і підрозділи документи з відміткою районного (міського) військового комісаріату про взяття їх на військовий облік (зняття з військового обліку)», - наголошується в записці. Тобто при постановці на облік нового транспортного засобу, зняття з обліку або перереєстрації, автовласник повинен буде отримати відмітку у військкоматі. Правда, поки не зрозуміло, на якому документі повинна бути така відмітка. Крім того, закликати автомобіль можуть не тільки для служби в Збройних Силах, але й в інших військових формуваннях. Що це за формування і які авто їм потрібні - знову ж загадка.

    Источник

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.