• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Невообразимый случай под Киевом: отец заразил ребенка смертельным заболеванием

    Опубликовано: 2014-03-18 02:49:55

    24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. В Україні проводиться місячник боротьби з цим захворюванням упродовж 24 лютого-24 березня.

    Туберкульоз людству відомий здавна, на нього хворіє все живе – від мишей  і птахів до великої рогатої худоби і людей.

    – Та все ж основним джерелом інфекції є людина, яка хворіє відкритою формою туберкульозу, – наголошує лікар-фтизіатр Переяслав-Хмельницької ЦРЛ (Київська обл.) Галина Вітряк. – Під час кашлю і навіть розмови  хворий виділяє в зовнішнє середовище близько мільйона збудників туберкульозу (палички Коха), які розлітаються на 5-6 метрів та інфікують оточуючих. А здоров’я наших людей слабке, і на цьому фоні туберкульоз прогресує.

    Як зазначає Галина Вітряк, упродовж двох місяців нинішнього року зафіксовано вісім нових випадків  цього захворювання, тоді як за такий же період минулого року було тільки п’ять нових пацієнтів. Лікар підкреслює, що з числа восьми хворих, у трьох, з яких одна жінка, – запущена стадія хвороби з розпадом легеневої тканини, ще в чотирьох – бацилярна стадія, тобто вони також є небезпечним відкритим джерелом розповсюдження інфекції.  На жаль, висока ймовірність підтвердження і вдев’яте діагнозу туберкульозу, цього разу – дитячого.  Дитина заразилася від батька, який хворіє відкритою формою і не хоче лікуватися.  Тобто сам про своє здоровя не турбується і виходить, зумисне наражає на небезпеку рідних.

    Коментуючи цю статистику, лікар зазначає, що з восьми її нових пацієнтів – семеро проживають у селах району, один міський житель. Шестеро – безробітні віком 32-35 років, один пенсіонер. Наголошує на соціальній складовій медичної проблеми, адже не маючи роботи і засобів для повноцінного харчування ці люди, навпаки, зловживають алкоголем і ведуть нездоровий спосіб життя.

    У половини нових хворих туберкульоз був виявлений під час проходження медогляду, у решти – під час їхнього звернення за медичною допомогою. Прийшли з довготривалим кашлем, слабкістю, втратою апетиту. Часто до лікаря їх відправляють родичі, бо самі вони не хочуть іти. В однієї пацієнтки виявили туберкульоз з розпадом після того, як провели обстеження в Глевасі, куди її відправили на лікування від алкоголізму.

    Галина Вітряк закликає людей бути уважними до свого здоров’я, регулярно проходити флюорографічне обстеження, а в разі кашлю протягом двох тижнів і більше – звертатися до лікаря. Для реабілітації після перенесеної хвороби   пацієнти можуть скористатися безоплатними путівками до профільних санаторіїв упродовж року.

    Валентина БАТРАК

    Источник

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.