Соціологи регулярно аналізують ставлення українців до наших національних символів: державної мови, прапора, герба, гімну й національної валюти — гривні. На нашу скромну, але сердиту думку, з цього списку абсолютно несправедливо випав національних продукт харчування — сало! Про нього й поговоримо.
Один представник Партії регіонів нещодавно розгледів аналог «братів-мусульман» в лавах опозиції. Після чого постає природне питання: як захистити тисячолітній Київ і всю безсмертну Україну від навали фанатичних іновірців?! Наша відповідь проста й очевидна: салом, салом і тільки салом! Тільки уявіть: йде орда братів-мусульман на Київ, а їм назустріч виносять — що?! Хліб-сіль?! А не вгадали:
Хліб-Сало!!!
І дременуть вороги світ за очі, немовби салом їм п’ятки намастили…
Нещодавніми дослідженнями українських археологів було встановлено, що наші пращури приносили в жертву прадавнім руським богам добірне сало у незмірній кількості.
Українські дієтологи встановили, що саме завдяки вживанню сала тілесні форми справжніх українок (а не тих, які виснажують себе закордонними дієтами) набувають особливої пластичності, шкіра — непередаваної ніжності, а пестощі… Втім, не будемо про інтимні подробиці: хто звідав солодкий нектар кохання з богинею-українкою, знає, що воно таке! А який ворог не знає — нехай здохне від заздрощів.
А ще сало допомагає чоловікам у сімейних сварках: вона його качалкою по зашийку — хрясь!.. а у нього на зашийку та-а-акий захисний шар зі шкіри та м’язів!.. Хіба що синець залишиться.
До речі, українські ресторатори давно вже встановили, що сало, яке продається на Бесарабському, Житньому і Троєщинському ринках столиці, є кошерним! Аналогічна картина спостерігається в усіх регіонах від Сяну до Дону. Отже, вся сім’я народів, яка з прадавніх давен проживає на цих теренах, може не перейматися питаннями єдності чи розділеності. Всяке в нашій багатовіковій історії ставалося, але на День Незалежності всі-всі-всі вип’ємо чарку національного напою — горілки з перцем. А закусимо — чим?! Вірно:
Хлібом-Салом!!!
Отже, бутербродами з салом.
Точніше, канапками з салом, бо бутерброд передбачає, за визначенням, наявність масла — навіщо добре сало маслом псувати?!
А щоб хто раптом не помилився, наводимо ТОР-10 рецептів найкращих канапок із салом.
Канапки по-простецьки. Порізати сало тонкими скибочками, покласти на скибки чорного хліба, притрусити дрібно покришеним часником.
Канапки гострі. Скибки чорного хліба намастити гірчичним маслом, покласти на них скибки сала, додати тертий хрін — ніхто не скаже, що у вашій хаті «ні хріна немає»!
«Сало нашвидкуруч». Сало з часником (можливо також з кропом) двічі прокрутити на м’ясорубці, намастити на скибки чорного хлібу.
«Сало з яблуком». Порізати підчеревку дрібними кубиками, викласти в глибоку пательню чи каструлю, додати лавровий лист, розмарин, покришити цибулю. Млоїти на повільному вогні, періодично помішуючи. Коли підчеревка стане золотавою, витягти лавровий лист, додати часнику й подрібнені яблука. Знов млоїти, доки яблука й цибуля не стануть золотавими. Посолити, поперчити, охолодити до кімнатної температури, потім перемішати й витримати у холодильнику. Намастити на скибки чорного хлібу.
«Сало з бринзою». Шматочки сала покласти на скибки чорного хліба, притрусити натертою бринзою і червоним перцем. Запікати в духовці 10 хвилин.
«Сало в шубі». Мариновані огірки порізати, покласти на скибки білого хліба, накрити шматочками сала й кілечками болгарського перцю, присипати звареним вкруту й натертим яйцем, накрити шматочками сиру. Запікати в духовці 5 хвилин.
Канапки лимонні. Витопити смалець, додати до нього сіль, перець, кріп, добре перемішати. Довгі скибки копченого сала намастити цією сумішшю, покласти навхрест по 2 скибки підготовленого копченого сала на 1 скибку чорного хліба, згори покласти тонкі шматочки підсоленого лимону.
Канапки походні. Перекрутити через м’ясорубку сало з яйцем, посолити, поперчити, добре перемішати. На змащеній олією сковорідці обсмажити скибки чорного хліба. Намастити на грінки підготовлену суміш. Запікати в духовці, доки суміш не підрум’яниться.
Канапки вишукані. В глибокій тарілці подрібнити сало, цибулю, посолити, поперчити, вбити в суміш одне яйце, перемішати. На скибки білого хліба намастити спочатку томатну пасту або кетчуп, потім приготовану суміш. Покласти канапки на добре розігріту пательню, змащену олією. Смажити 3 хвилини.
«Сало з помідором». Намастити скибки чорного хліба томатною пастою або кетчупом, на них покласти скибки сала, все це прикрити помідорами, нарізаними кружальцями, притрусити твердим тертим сиром. Запікати в духовці при 200°С, доки сир не розплавиться.
Насправді різновидів канапок із салом, звісно, більше. Існує також безліч рецептів інших блюд з салом, але не станемо розпорошуватися. Хоча не можемо відмовити собі й вам в задоволенні та не навести ще одного рецепту — йдеться про сало в шоколаді! Роздобути його нелегко: спочатку треба вдягнути вишиванку й поїхати до Львова. Там на площі Ринок викопаний секретний схрон. На його порозі треба сказати тричі: «Слава Україні!» — і тричі почувши у відповідь: «Героям слава!» — отримати нарешті омріяний рецепт.
Заради наших шановних читачів ми зробили все перераховане. І в честь великого свята радо даємо бонусний рецепт.
«Сало в шоколаді». Шпик перекрутити у м’ясорубці або подрібнити у блендері, сформувати з нього прямокутнички завтовшки до 1 см, добре заморозити. Чорний шоколад з невеликою кількістю вершкового масла і прянощами (імбир, запашний перець, перець чилі, мускатний горіх на кінчику ножа, кардамон) розтопити в мікроволновці чи на водяній бані, залити до половини у заздалегідь приготовлені формочки. Заморожені прямокутнички додати у формочки, залити розтопленим шоколадом. Заморожувати протягом 1,5 години.
З Днем Незалежності! Веселих свят!
Источник