• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Контрактовую площадь в Киеве уничтожат, сделав из нее парковку

    Опубликовано: 2013-07-21 23:57:37

    Контрактову площу у столиці перетворять на величезну парковку, а пам’ятник Сагайдачному перенесуть, оскільки він заважає забудовнику Гостиного двору

    Про це заявили учасники круглого столу, присвяченого розсекреченому проекту реконструкції Гостиного двору на столичному Подолі, інформують "Коментарі".

    За їхніми словами, на отримання доступу до матеріалів проекту в активістів пішло майже півтора року, причому домогтися цього вони змогли лише через суд.

    І аналіз отриманої документації дозволяє сказати, що на догоду апетитам забудовника Гостиного двору буде реконструйована вся прилегла територія, а її функціональне призначення буде змінено.

    Зокрема, проектом передбачено появу 340 паркомісць на прилеглій території для обслуговування потреб торгового центру (забудовник уже не приховує, що будує зовсім не культурний центр, як заявлялося раніше).
     

    Таким чином, Контрактова площа перетворюється на величезну автостоянку просто неба, що ставить хрест на планах щодо перетворення площі в пішохідну зону.

    Також проектом пропонується перенести пам’ятник Гетьману Сагайдачному, який стоїть на початку вулиці його ж імені.

    "Забудовники Гостиного двору не бачать пам’ятник Сагайдачному на його місці. Він їм заважає, тому що з вулиці Сагайдачного не буде видно вхід у торговий центр", - пояснив представник ініціативи "Збережи старий Київ" Ігор Луценко.

    "Тому вони пропонують місту його перенести на кілька метрів праворуч або ліворуч. Сергій Целовальник це схвалив", - уточнив він.
     

    При цьому пам’ятник Петру Могилі, який планується встановити на площі, стоятиме серед машин.

    Не зовсім зрозуміла і доля пам’ятника Григорію Сковороді та розташованого за ним скверу: у проекті він позначений як місце "для залучення інвестицій". Активісти не виключають, що там може з’явитися друга черга торгового центру.

    При цьому археологічний контроль на споруджуваному об’єкті відсутній. Хоча культурний шар на Подолі становить 7-10 метрів, і це – територія з особливим охоронним статусом, необхідна документація у проекті відсутня.

    "За фактом ми бачимо, що археологи там ніякої роботи не вели. Сьогодні ці роботи, які також повинні здійснюватися у присутності археологів – зокрема виїмка котловану у дворі, вбивання паль – проводяться без їхньої участі", - зазначив Луценко.

    Обурює експертів і запланована перебудова Гостиного Двору, який є прикладом високого класицизму в архітектурі: геометричні обриси фундаментів змінять за допомогою двох прибудов усередині Двору, арки зовнішніх галерей засклять, двір накриють скляним ковпаком.

    Експерти стверджують, що цього робити не можна, бо зміниться освітлення і зникне гра світлотіней в арочних галереях. Крім того, викликає тривогу і конструкція даху.

    Експерти стверджують також, що ТОВ "Проектні системи ЛТД", які спланували Гостиний двір як об’єкт 5 категорії складності, не має ліцензії на проектування таких споруд.

     

    http://kyiv.osp-ua.info

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.