• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віднині євросвині будуть і в Україні

    Опубликовано: 2005-08-18 11:19:00

    В Переяслав-Хмельницькому районі Київської області через два місяці планують відкрити новий комплекс по відгодівлі свиней. Споруджується комплекс за датською технологією. Всі роботи виконуються під наглядом датчан. Інвестиції в будівництво та розвиток комплексу вкладає іноземний інвестор. Повна вартість комплексу 35 млн. грн. (це з поголів’ям, яке будуть брати теж у Данії).

    Нині закладається фундамент, на нульовому циклі розв’язуються проблеми видалення відходів за незвичною технологією, яка є базовою для країн ЄС — вакуумна система виведення гною у спеціальні резервуари, де він буде відстоюватись, а звідти його вивозитимуть на поля. Через 8 тижнів тут уже буде розміщено перших 15 тисяч свиней на відгодівлю. Передбачається, що поголів’я товарних свиней досягне 30 тис., що дасть змогу щорічно отримувати 2,4 тис. т. м’яса. У комплексі передбачено не лише свиноферму, але й власні поля для вирощування кормів (800 га), комбікормовий завод, а в майбутньому — переробку м’яса. На думку інвестора, щоб займатись тваринництвом в Україні, краще побудувати новий комплекс, ніж відроджувати старі.

    Хоча технологія будівництва й датська, проте будівельно-монтажні роботи виконують українці: «Бориспільсільбуд» та «Світловодський завод залізобетонних конструкцій». Після завершення будівництва на фермі працюватиме лише 12 осіб. Перше м’ясо очікують отримати у вересні наступного року. Оскільки перевагу надано м’ясним породам свиней, то відгодовувати їх будуть до ваги 110 кг, бо після цієї ваги тварина більше їсть, ніж дає приросту м’яса. 

    Перше поголів’я свиней буде завезено з Данії, а потім буде власна селекція, але під пильним наглядом датчан. Передбачається, що проект окупиться за 2 роки. Згідно запланованої технології вирощування свиней, собівартість буде складати 7 грн./кг, але це в перерахунку на датські ціни, де складові собівартості, м’яко кажучи, дещо вищі. Особлива увага буде приділятись умовам утримування, а саме освітленню та обігріву приміщень. Одне місце свиноматки коштуватиме 500 євро. Затрати електроенергії на функціонування комплексу в рік сягатимуть до 120 тис. грн.

    Приклади таких комплексів (за аналогічними проектами) є вже в Росії. На найближчу перспективу в Україні планується спорудження 5 таких об’єктів.

    Проте, хоча ми й запозичуємо датський досвід вирощування свиней, за словами представників делегації, яка відвідали датські свиноферми, м’ясо в них несмачне, бо в харчовому раціоні тварин 97% складають продукти зернової групи й лише 3% — вітаміни та мінерали. А ще датчани можуть з 1 кг м’яса виробляти 1,5 кг копченого м’яса за рахунок особливої технології замочування.

    Роман Клочко

    ELCOMART.NEWS

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.