• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фінансовий ринок за минулий тиждень

    Опубликовано: 2009-01-26 15:44:48

    Радник голови правління ВАТ АБ «Укргазбанк», Олександр Охрименко, підбиває підсумки фінансового ринку за 19-23 січня 2008 року:

    - Валюта.
    Минулого тижня відбувався процес зміцнення курсу гривні. Цей процес багато в чому був пов'язаний з політикою НБУ, спрямованою на зміцнення гривні. І, треба віддати належне, в цих діях НБУ досяг непоганих результатів. За підсумками торгівлі валютою на міжбанківському ринку в четвер 22 січня курс гривні зміцнився по відношенню до долара на 2,54% з початку минулого тижня. Але п'ятниця внесла свої несподівані корективи, і гривня в черговий раз почала девальвувати. Тому фактичне зміцнення гривні за минулий тиждень склало всього 0,37%. Після настільки стрімкої девальвації гривні досягти стабільності буде непросто. Занадто сильно поточний стан валютного ринку піддається спекулятивним очікуванням. Тому різкі коливання курсу гривні/долара на нашому ринку будуть спостерігатися ще довго.

    - Цінні папери.
    Ринок акцій відновлюється повільно. Угод, на жаль, дуже мало. Велика частина інвесторів вивчає процес, але активних дій не робить. Тому динаміка ПФТС виглядає дивно. У той час як на світових фондових ринках відбувалося активне зниження вартості акцій, індекс ПФТС показував зростання, і навпаки. Але наприкінці минулого тижня індекс ПФТС вирішив кореспондуватися з світовою тенденцією ринку акцій і істотно знизився. В результаті, за підсумками минулого тижня індекс ПФТС впав на 4%.

    - Золото.
    Вартість банківського золота минулого тижня виросла на 5,9%. На фоні нестабільності на фондовому ринку і симптомів світової рецесії, скупка банківського золота вважається позитивною тенденцією. Багато інвесторів продовжують розглядати банківське золото і державні цінні папери розвинутих країн єдино можливими об'єктами інвестування в умовах кризи. І, хоча вони, як завжди, помиляються, це не заважає активно купувати золото. В результаті, вартість банківського золота на світових ринках вперто наближається до рівня 900 доларів за тройську унцію. А після цього всі будуть скаржитися, на те що ціна золота необґрунтовано завищена.

    - Кредити.
    Відповідно до офіційної статистики НБУ за минулий тиждень, ставки по кредитах у гривні знижувалися, а по доларових - виросли. Середній рівень зниження ставок по гривневих кредитах склав близько 10%, в той час як доларові кредити подорожчали - близько 12%. Ці показники інтегровані, і вони більше показують тенденцію реструктуризації діючих договорів, коли діючі кредитні договори змінюють умови кредитування. Багато банків пішли шляхом заміни доларових кредитів на гривневі з незначним збільшенням ставок по кредитах.
     
    - Депозити.
    Ставки по депозитах істотно не змінилися за минулий тиждень. Згідно з даними НБУ, середня ставка за гривневими депозитами становить 14%, а по валютним - близько 8,2%. На ринку ставки за гривневими депозитами, фактично досягши рівня 22-25%, вище не ростуть. Доларові депозити залучаються за ставкою близько 12-14%. У найближчому майбутньому ці ставки істотно змінюватися не будуть.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.