• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Монреаль: Екологи закликають ввести мораторій на вирощування генетично модифікованих дерев

    Опубликовано: 2005-06-08 11:18:01
    3 червня в рамках Другого раунду переговорів сторін Картахенського протоколу пройшла прес-конференція, учасники якої призвали сторони Конвенції ООН за біорізноманітністю ввести мораторій на вирощування трансгенних дерев, що розповсюджується у тому числі і на польові випробування.

    «Кажучи про біобезпеку, ми повинні враховувати потенційну небезпеку схрещування трансгенних і звичайних дерев, - заявила Рікарда Штейнбрехен, директор «EcoNexus», що представляє на переговорах Федерацію учених Німеччини. – Якщо задатися метою значно примножити генетичне забруднення, то кращого способу, ніж випустити ГМ-дерева в навколишнє середовище, не знайти. У дерев безліч родичів в дикій природі, а їх насіння розноситься вітром на сотні, якщо не тисячі кілометрів. Учені єдині в думці, що екологічна експертиза повинна оцінювати не можливість проникнення чужорідних генів в навколишнє середовище, а наслідки, до яких це може призвести.

    «Необхідно ввести мораторій на випуск ГМ-дерев в навколишнє середовище, - вважає Ханну Хивонен, представник організації «Peoples Forest Forum». – Схрещування звичайних дерев з трансгенними, створеними для стійкості до шкідників або виробництва лігніну, приведе до трагічних наслідків для традиційних лісів».

    У Китаї, Чилі, Бразилії і США швидкими темпами йде робота по комерціалізації ГМ-дерев, не дивлячись на високий ризик. У 10 провінціях Китаю вже сьогодні вирощується більше мільйона ГМ-дерев. Бразилія і Чилі планують почати комерційне вирощування трансгенних дерев в 2006 р. Розшифровка ДНК тополі в США дозволить ще більш прискорити цей процес.

    «Бізнес хоче примусити нас повірити у те, що ГМ-дерева є вирішенням всіх наших проблем. Але насправді комерційне вирощування ГМ-дерев приведе до посилення існуючих проблем промислового вирощування лісів, - переконана Ганні Петерманн, співкерівник Проекту за глобальну екологічну справедливість. – Загостриться проблема глобального потеплення, корінні і нечисленні народи позбудуться своїх земель, природнім лісовим екосистемам буде завдано непоправного збитку. Мораторій – перший крок, який допоможе запобігти всьому цьому. Екологи упевнені, що надалі вирощування ГМ-дерев повинно бути заборонено у всьому світі».

    Источник derevo.info e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.