• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віктор Ющенко наголошує на необхідності у 2006 році розпочати в Україні судову реформу

    Опубликовано: 2005-12-05 12:36:00
    У 2006 року в Україні має розпочатися судова реформа, яка «поверне справедливість до зали суду». Про це заявив Президент України Віктор Ющенко у своєму радіозверненні до Українського народу.до Українського народу.
    За словами Президента, в Україні проблеми правосуддя не вирішувалися роками, вони замовчувались минулою владою і ставали системними. «Судова реформа потрібна Україні як повітря. Цього чекає простий громадянин, український бізнес, кожен з нас», – наголосив В. Ющенко.
    Торкаючись логіки проведення судової реформи в Україні, Глава держави підкреслив, що насамперед, необхідно серйозно підняти статус суддів, забезпечити кадрове оновлення суддівського корпусу. «До судів мають прийти чесні спеціалісти. Тому буде запроваджено конкурсний відкритий відбір на посади суддів», – наголосив він.
    За словами В. Ющенка, влада планує суттєво підвищити заробітну плату правникам. «У середньому зарплату судді місцевого суду буде збільшено з тисячі до чотирьох тисяч гривень», – повідомив Президент. Це, за його словами, «відкриє дорогу для залучення до суддівської роботи фахових адвокатів і сприятиме зниженню корупції в судах».
    Президент також повідомив, що вже доручив уряду підготувати і внести до Верховної Ради України зміни до Закону «Про статус суддів» у частині визначення розміру зарплати. Також я доручив Кабінету Міністрів у бюджеті на 2006 рік передбачити кошти на вирішення житлових проблем суддів. Він висловив сподівання, що парламент підтримає ці ініціативи.
    Крім того, наголосив В. Ющенко, необхідно остаточно визначити систему і структуру судів та їх юрисдикцію.
    «Вірю, що за кілька років ми прийдемо до створення суду присяжних, які братимуть участь у розгляді резонансних для суспільства справ», – сказав Глава держави.
    Торкаючись проблеми фінансування судів, Президент наголосив, що нова влада зробила у цьому напрямку серйозні кроки. «Протягом 1991 – 2004 років правничі установи фінансувалися в розмірі 30 – 40 відсотків від мінімальної потреби. У Державному бюджеті на 2006 рік буде збільшено фінансування судів на 40 відсотків», – сказав він.
    В. Ющенко також додав, що Кабінет Міністрів України прийняв рішення про схвалення Концепції Державної програми забезпечення судів належними приміщеннями на найближчі п’ять років, оскільки «станом на 1 січня 2005 року лише 78 судів – а це складає їх 10% – мали приміщення, які повністю відповідали вимогам здійснення судочинства».
    «Верховенство права – це хребет цивілізованого суспільства. Там, де судова влада є незалежною і сильною, людина відчуває себе захищеною. Як Президент України я докладу всіх зусиль, аби український суд став дійсно незалежною гілкою влади. Це стане ще одним важливим кроком України на шляху до Європи», – заявив Віктор Ющенко.
    Прес-служба Президента України e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.