• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роз’яснення Мінекономіки стосовно поширеної деякими ЗМІ неправдивої інформації щодо неефективного виконання ним функції координації у сфері державних закупівель

    Опубликовано: 2005-12-13 10:51:00
    У зв’язку з розповсюдженням у засобах масової інформації неправдивої інформації щодо неефективного виконання Мінекономіки функції координації у сфері державних закупівель, зокрема щодо розгляду скарг учасників торгів, Департамент координації державних закупівель Міністерства економіки повідомляє:
    7 квітня та 23 травня поточного року на адресу Міністерства економіки, як уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, надійшли скарги ЗАТ “Бакмед” щодо оскарження порядку здійснення Запорізькою обласною клінічною лікарнею процедури закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу та перитонеального діалізу.
    Питання, порушені у скаргах, були розглянуті на засіданнях постійно діючої комісії Мінекономіки з розгляду скарг учасників торгів із залученням кваліфікованого спеціаліста з Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення. Крім цього, Мінекономіки надіслало запит до Інституту нефрології Академії медичних наук України щодо з’ясування ситуації, що склалася.
    Згідно із висновком Інституту нефрології та позиції представника ДП “Український медичний центр сертифікації” окремі медико-технічні вимоги Замовника до предмету закупівлі мали ознаки дискримінації по відношенню до учасників.
    Зважаючи на соціальну значимість предмета закупівлі, Мінекономіки у своїх наказах від 29.04.2005 № 120 та від 22.06.2005 № 177 не приймало рішення про відміну торгів, а лише вказувало на необхідність приведення тендерної документації до вимог законодавства.
    Тобто після винесення відповідних рішень за скаргами і до теперішнього часу Замовник мав можливість здійснити закупівлю необхідної продукції для забезпечення нагальних потреб (відповідні процедури передбачені Законом України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”), а тому звинувачення Мінекономіки у створенні гострої соціальної напруги та загрози життю людей є безпідставним.
    Усвідомлюючи те, що пацієнти Замовника – Запорізької обласної клінічної лікарні стали заручниками ситуації, спровокованої окремими особами та структурами, які відстоюють свої суто комерційні інтереси як на ринку відповідної продукції так і в системі державних закупівель взагалі, Мінекономіки звернулось до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією взяти під особливий контроль придбання Запорізькою обласною клінічною лікарнею та іншими державними лікувальними закладами матеріалів для гемодіалізу та перитонеального діалізу.
    Одночасно за інформацією, отриманою від Запорізької обласної клінічної лікарні та Запорізької обласної державної адміністрації 30.11.2005 договір на закупівлю витратних матеріалів було укладено 7 листопада п.р. за результатами проведеного у жовтні тендеру. За умовами договору всі необхідні матеріали в повному обсязі вже поставлені Замовнику. Крім цього, згідно із зазначеним листом, пацієнти лікарні протягом всього року отримували необхідне лікування в повному обсязі, тобто кризової ситуації, про яку йдеться у листах, не було.
    З урахуванням викладеного, Мінекономіки вважає, що порушена у засобах масової інформації, численних листах депутатських фракцій і народних депутатів проблема є штучно створеною та має на меті дискредитацію відповідальних працівників Міністерства, які згідно зі своїми службовими обов’язками займаються питаннями державних закупівель, та Міністерства економіки в цілому.
    При цьому, цинічно використовуються як інструмент дезінформації – пацієнти Запорізької обласної клінічної лікарні, Народні депутати України, засоби масової інформації.
    Причиною зазначеної кампанії, на думку Мінекономіки, є принципова позиція, яку займає Міністерство в частині функціонування окремих елементів системи державних закупівель, зокрема стосовно запобігання монополізації цієї сфери окремими комерційними структурами ринку інформаційних та консалтингових послуг (ТОВ “Центр тендерних процедур”, ТОВ “Європейське консалтингове агентство”), наданню владних адміністративних функцій (зокрема щодо надання висновків про застосування безтендерної процедури) й Тендерній палаті України, яка фактично має виключне право на громадський контроль, чим позбавлено інші громадські організації реалізувати свої законні права щодо участі громадськості у функціонуванні системи державних закупівель.
    З огляду на викладене, Мінекономіки звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням надати відповідне доручення правоохоронним та контролюючим органам ретельно розібратися із ситуацією, яка склалася у сфері державних закупівель.
    Прес-служба Мінекономіки

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.