• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міліція захищає право громадян на оплату праці

    Опубликовано: 2005-12-29 17:31:00

    Від початку року оперативники Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю вжили комплекс цільових заходів щодо притягнення до встановленої законом відповідальності керівників суб’єктів господарювання, причетних до безпідставної невиплати зарплати та інших соціальних виплат, що призначені на ці цілі. Значно розширило правове поле впливу на покращення ситуації у цій сфері введення кримінальної відповідальності за невиплату зарплати (ст. 175 Кримінального кодексу України).

    У результаті вжитих заходів протягом 2005 року виявлено 1326 злочинів, пов’язаних з невиплатою зарплати зі збитками на загальну суму більше 30 млн. грн. Встановлено 994 посадові особи, яким пред’явлено звинувачення у навмисній невиплаті заробітної плати.

    1031 кримінальну справуіз загальної кількості розслідуваних направлено на розгляд судів. Це результат скоординованої роботи МВСтаорганів прокуратури, до підслідності яких відноситься ця категорія злочинів.

    Найбільше керівників підприємств і організацій притягнуто до кримінальної відповідальності за навмисну невиплату зарплати у Дніпропетровській області – 117, а також у Львівській – 93, Черкаській – 62, Хмельницькій – 58, Івано-Франківській – 57, Луганській – 54, Донецькій – 48 та Одеській – 46 областях.

    Найчастіше такі зловживання з боку керівників були пов’язані з використанням наявних коштів, призначених на соціальні виплати, на інші цілі, нерідко – на придбання транспорту, оргтехніки, проведення ремонтів, розрахунків з комерсантами, погашення кредитів і банківських позик тощо.

    Наприклад, посадові особи одного з дніпропетровських комунальних підприємств протягом 2004 року, маючи заборгованість з соціальних виплат перед працівниками підприємства, всупереч вимог статті 15 Закону України „Про оплату праці” безпідставно не здійснювали в повному обсязі виплату заробітної плати працюючим, використовуючи призначені на це грошові кошти на інші цілі. У результаті заборгованість із зарплат зросла до 1,2 млн. грн.

    Розслідується кримінальна справа відносно керівників одного із столичних товариств з обмеженою відповідальністю, які штучно створили заборгованість з виплати зарплати 51 працівнику на загальну суму 375 тис. грн., в той же час з поточного рахунку підприємства ними неодноразово перераховувалися грошові кошти на використання засобів мобільного зв’язку, придбання будівельних матеріалів та ремонт офісних приміщень.

    Нерідко керівники підприємств, маючи реальну для цього можливість, не поспішають виконувати судові рішення щодо виплат заборгованості з соціальних виплат, переважно зарплат. Зокрема, посадові особи одного з найпотужніших підприємств сільськогосподарського машинобудування Київщини, які заборгували працівникам біля 4 млн. грн. зарплати, умисно не виконували судове рішення, спрямувавши частину коштів на інші потреби (придбання комп’ютерної техніки, мобільних телефонів тощо). За цим фактом порушено кримінальну справу.

    Мають місце випадки, коли службовці підприємств-боржників, діючи в інтересах конкретних комерційних структур, нехтують потребами власних працівників. На Луганщині порушено кримінальну справу відносно директора однієї з шахт, який, зловживаючи посадовим становищем, за наявності заборгованості із виплат зарплати здійснив без попередньої оплати відвантаження вугілля двом комерційним фірмам на суму 1,2 млн. грн.

    На Житомирщині встановлено злочинні схеми, за якими колишні посадовці ряду райдержадміністрацій області шляхом внесення завідомо неправдивих даних, незаконно включили низку реформованих сільськогосподарських підприємств до реєстру збанкрутілих та ліквідованих підприємств, що дало їм змогу безпідставно отримати сотні тисяч гривень (від 115 до 350 тис. грн. у кожному окремому випадку), виділених з бюджету на погашення заборгованості з виплат зарплати. У подальшому ці кошти використані не за цільовим призначенням. Порушено низку кримінальних справ, які вже розслідувано та скеровано до суду.

    ДЗГ МВС України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.