• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про робочий вызіт міністра внутрішніх справ України до США

    Опубликовано: 2006-02-13 17:33:00

    В період з 7 по 10 лютого п.р. відбувся робочий візит Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка до Сполучених Штатів Америки. Головною метою візиту було вдосконалення співпраці з правоохоронними та іншими державними органами США, зокрема у справі боротьби зі злочинністю, а також надання нового поштовху в переговорному процесі щодо підготовки і підписання двостороннього Договору про екстрадицію.

    Під час візиту до США упродовж кількох днів Міністр внутрішніх справ України Ю.Луценко здійснив велику кількість робочих зустрічей з керівниками правоохоронних та інших державних органів США.

    Предметом переговорів були не тільки проблеми співпраці у галузі боротьби зі злочинністю, а й в інших сферах. Зокрема, відбувся обмін думками щодо теперішньої політичної ситуації в Україні, демократичних перетворень, майбутніх виборів до парламенту.

    Під час візиту відбулася зустріч Ю.Луценка з помічником Державного секретаря США п. Д. Фрідом та заступником Державного секретаря з глобальних справ п. П. Добрянські.

    Під час зустрічі Міністр поінформував представників американської сторони про стан боротьби з корупцією в Україні, зокрема – в структурі МВС. Він також запевнив керівників Держдепартаменту США, що ситуація в Україні стабільна, і у березні ц.р. в Україні відбудуться справжні вибори, а “не маніпуляції”. Міліція не втручатиметься у виборчий процес, а виконуватиме завдання щодо забезпечення законності й правопорядку.

    На зустрічі з керівництвом Держдепартаменту США Міністр порушив питання про необхідність відновлення роботи над проектом Договору між Україною та США про видачу правопорушників (екстрадицію). Така позиція була підтримана заступником Державного секретаря з глобальних справ пані П.Добрянські.

    Також відбулася зустріч із старшим Директором з європейських справ Ради Національної Безпеки п. Дж. Ензлі та Директором з питань Центральної, Східної та Північної Європи РНБ п. Д. Вілсоном.

    Під час зустрічі відбулося обговорення співпраці у боротьбі з нелегальною міграцією, торгівлею людьми й незаконним обігом наркотиків. Було відзначено, що ці проблеми актуальні не лише для України, а для всієї світової спільноти, тому Україна сподівається на підтримку у боротьбі з цими явищами. Зокрема, Міністр звернув увагу на необхідності надання нашій державі технічної підтримки у створенні установ для утримання нелегальних мігрантів, які затримуються на західному кордоні України на шляху до Західної Європи.

    Один із днів візиту Ю.Луценка до США цілком був присвячений проведенню зустрічей із керівництвом ФБР, у тому числі із заступником Директора ФБР п. Дж. Пістолем, під час яких обговорювались проблеми боротьби з тероризмом, економічною та кіберзлочинністю, а також питання взаємодії між двома відомствами (ФБР і МВС).

    Члени делегації МВС України дали високу оцінку роботі офіцерів зв’язку ФБР Посольства США в Україні щодо організації співробітництва між відомствами. Міністр Ю.Луценко також заявив, що як член Уряду буде ініціювати розгляд питання про направлення офіцерів зв’язку МВС України до США. Сторони також висловилися про доцільність обміну інформацією, що міститься в базах даних ФБР і МВС.

    Ю.Луценко здійснив також зустріч з Генеральним Аторнеєм США (Міністр фінансів і Генеральний прокурор) п. А. Гонсалесом, під час якої обговорювалось питання поновлення роботи над проектом Договору про екстрадицію. Сторони дійшли згоди щодо створення спільної групи на рівні експертів для підготовки проекту відповідного документу.

    Під час зустрічі із заступником Міністра національної безпеки США з міжнародних справ п. Ц.Аркосом, чиє відомство займається справою нелегального перебування на території США колишнього Голови Сумської Держадміністрації Щербаня В.П., американський посадовець повідомив, що громадянин Щербань В.П. знаходиться під арештом, і слухання його справи у суді призначено на 17 лютого п.р. Водночас, як заявив п. Аркос, очолюване ним відомство готове до співробітництва з компетентними органами України у цій справі.

    Під час переговорів Ю.Луценка із заступником Міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та фінансової розвідки п. С.Леві, сторони обговорили питання співробітництва у сфері протидії тероризму та відмиванню грошей. Ю.Луценко подякував Міністерству фінансів США за сприяння у виключенні України з “чорного списку” FATF. З метою покращення співробітництва обох держав у сфері боротьби з відмивання грошей Міністр внутрішніх справ України також звернувся до п. С.Леві з проханням про надання наявної інформації щодо громадян України, які потрапляють у поле зору фінансової розвідки США у зв’язку з відмиванням грошей на території їхньої країни.

    За час перебування в США Ю.Луценко зустрівся також з рядом сенаторів та конгресменів. Зокрема, відбулась зустріч Ю.Луценка з сенатором США п. Р. Лугаром, під час якої Міністр внутрішніх справ України подякував останньому за особистий внесок у справу врегулювання подій, що мали місце в Україні восени 2004 року. В свою чергу, ознайомившись із результатами роботи МВС України щодо боротьби із корупцією, п.Лугар виказав своє захоплення тими змінами, які відбулися в Україні, та запевнив у своїй подальшій підтримці.

    На зустрічі Ю.Луценка з конгресменом К. Велдоном, головою корпусу Конгресу з питань національної безпеки, йшла мова про проблемні питання співробітництва МВС України і Росії. Водночас Міністр внутрішніх справ України відмітив, що останнім часом спостерігається певний позитивний прорив у вказаній сфері, сторони знаходять порозуміння, є й позитивні результати співробітництва. За пропозицією п.Велдона сторони домовились ініціювати проведення цього року в Україні трьохсторонньої конференції за участі Росії, США та України, під час якої висвітлити досягнення країн у різних сферах народного господарства, науки і техніки, організувати проведення виставок тощо.

    Міністр внутрішніх справ України також здійснив зустріч з політологами Фонду Дж. Маршала США, з якими обговорив питання розвитку політичної ситуації в Україні, а також виступив з промовою у “Фонді Карнегі за міжнародний мир”. Під час своєї промови Ю.Луценко згадав про події 2004 року, що мали місце в Україні, а саме „Помаранчеву революцію”, а також виказав свою думку з приводу так званої “газової війни” між Україною та Росією.

    Довідково. Правоохоронними органами України та США упродовж 2004 року було здійснено 1130 контактів, у 2005 році - 1104. Здебільшого вони стосувалися співробітництва у сфері боротьби зі злочинами проти особи та економічної спрямованості, зокрема відмивання грошей.

    Правоохоронними органами України та США упродовж 2004 року було здійснено 1130 контактів, у 2005 році - 1104. Здебільшого вони стосувалися співробітництва у сфері боротьби зі злочинами проти особи та економічної спрямованості, зокрема відмивання грошей.

    У 2005 році на території США встановлено 4 особи, які розшукуються правоохоронними органами України з метою притягнення до кримінальної відповідальності. Договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1998 року, укладений між Україною та США, не передбачає здійснення видачі (екстрадиції) злочинців. І хоча переговори щодо укладення такого договору ведуться вже не один рік, позитивного результату до цього часу не досягнуто.

    www.mvs.gov.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.