• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд шукає нові форми взаємодії влади з громадськістю

    Опубликовано: 2006-03-02 12:45:00

    2 березня о 12.00 в Клубі Кабінету Міністрів України (вул. Інститутська, 7) відбудеться „круглий стіл” на тему „Консультації з громадськістю”.

    Це останній „круглий стіл” із серії „круглих столів”, організованих Урядом в рамках громадського обговорення проекту Закону України „Про відкритість і прозорість діяльності органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування”.

    Всього на засідання „круглих столів” виносилося п’ять найбільш важливих складових проекту Закону, в яких йдеться про важливі для кожного з нас шляхи створення правових умов для реалізації конституційного права громадян на участь в управлінні державними справами.

    Така форма обговорення законопроектів є новою технологією взаємодії Уряду і громадськості щодо спільного вироблення державних рішень.

    Широкий інтерес громадськості та засобів масової інформації викликали положення проекту Закону, що розглядалися на попередніх засіданнях „круглих столів”.

    24 лютого було обговорено актуальну для українського суспільства тему „Інформування громадськості про діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, доступ до інформації”. Представники громадськості висловили чимало слушних пропозицій до проекту Закону щодо налагодження доступного механізму отримання об’єктивної інформації про діяльність органів влади. Зокрема, йшлося про вільний доступ до інформації про діяльність органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, а також врахування думки громадськості під час підготовки проектів нормативно-правових актів та інших рішень.

    Про „Відкритість кадрової політики” говорили учасники засідання „круглого столу”, яке відбулося 27 лютого. Вони, зокрема, зазначали, що пропоновані законопроектом норми щодо обов’язкового оприлюднення інформації про призначення (обрання) та відставку (звільнення) керівника органу виконавчої чи самоврядної структури є недостатніми. Громадськість, відзначили учасники „круглого столу”, має знати більше про причини відставки чи призначення керівників, а також про закони, що регулюють цю сферу.

    На засіданні „круглого столу” 28 лютого на тему „Оприлюднення інформації у мережі Інтернет” обговорювалася стаття 8 проекту Закону, що визначає систему і методи обов’язкового ведення органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування офіційних веб-сторінок у мережі Інтернет. Учасники засідання подали свої пропозиції щодо наповнення таких веб-сторінок довідковою та актуальною інформацією про діяльність органів влади, а також створення електронних громадських приймалень для двостороннього зв’язку посадових осіб з громадянами тощо.

    Проблеми участі громадськості в процесі формування державного та місцевих бюджетів, контролю суспільства за використанням бюджетних коштів були всебічно розглянуті на засіданні „круглого столу” на тему „Відкритість бюджетної політики”, яке відбулося 1 березня.

    На сьогоднішньому засіданні обговорюватиметься проблема запровадження системи консультацій органів влади з громадськістю, що є однією з форм дієвого залучення її до участі в управлінні державними справами та здійснення місцевого самоврядування. Проектом Закону, зокрема, визначено, що консультації з громадськістю обов’язково проводяться щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються прав, свобод і законних інтересів громадян, проектів регуляторних актів, державних, регіональних, місцевих програм економічного, соціального і культурного розвитку, рішень щодо їх виконання.

    У засіданні „круглого столу” візьмуть участь - заступник Міністра Кабінету Міністрів України Іван Ратушняк, директор Департаменту комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України Олексій Шеховцов, представники міністерств, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.

    Проект Закону України „Про відкритість і прозорість діяльності органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування” розроблено Міністерством юстиції на виконання доручення Президента України. Текст законопроекту розміщено на Урядовому порталі (www.kmu.gov.ua), а також надруковано в газеті „Урядовий кур’єр” 28 січня ц.р.

    Контактні телефони: 256-77-99, 256-62-06.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.