• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд запроваджує новий інструмент регіональної політики - угоди щодо регіонального розвитку

    Опубликовано: 2006-03-06 15:17:00

    6 березня 2006 року відбулося підписання протоколів намірів між Урядом та органами влади Дніпропетровської і Харківської областей про укладання угод щодо регіонального розвитку. Від Кабінету Міністрів протоколи скріпив підписом Прем’єр-міністр Юрій Єхануров, від Дніпропетровської області - голова обласної ради Микола Швець та голова обласної державної адміністрації Надія Дієва, від Харківської області – голова обласної ради Олег Шаповалов та голова обласної державної адміністрації – Арсен Аваков.

    Цим самим Уряд запровадив новий інструмент регіональної політики – угоди щодо регіонального розвитку, укладання яких передбачено Законом України „Про стимулювання розвитку регіонів”, прийнятого Верховною Радою України 8 вересня 2005 року. За словами Прем’єр-міністра, підписання протоколу про наміри – своєрідного технічного завдання, за яким формуватиметься Угода, є підготовчим процесом перед укладенням Угоди.

    Угоди щодо регіонального розвитку укладатимуться між Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами. Уряд заключатиме Угоди щодо регіонального розвитку з регіонами для реалізації регіональної політики, концентрації державних та місцевих ресурсів для вирішення пріоритетних завдань розвитку, - зазначив Юрій Єхануров.

    При цьому керівник Уряду зауважив, що підписання угод не буде масовим явищем, а поступовим. За його словами, перші два регіони були обрані після серйозного вивчення ситуації в них. На сьогодні передбачається, що Харківщина відіграватиме потужну індустріальну роль у державі, а Дніпропетровщина поступово перетвориться на один з ділових центрів країни, - наголосив Глава Уряду. Прем’єр підкреслив, що угоди закріплять спільне бачення центральними та регіональними органами влади майбутнього регіонів, чітко визначать зобов’язання сторін, а також закріплять довгострокову координацію дій.

    Зміст Угод:

    В Угоді щодо регіонального розвитку Уряд та обласні органи влади визначають спільну мету та спільно узгоджені пріоритетні напрями розвитку регіону. Угода щодо регіонального розвитку передбачає:

    Ø спільні заходи центральних та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з реалізації в регіоні державної стратегії регіонального розвитку;

    Ø спільні заходи центральних та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з реалізації регіональної стратегії розвитку;

    Ø порядок, обсяг, форми та строки фінансування спільних заходів, визначених сторонами, відповідно до Державного бюджету України та місцевих бюджетів;

    Ø порядок інформування про реалізацію сторонами Угоди щодо регіонального розвитку.

    Порядок та джерела фінансування Угод:

    Джерелами фінансування Спільних заходів Угоди є Державний бюджет та місцеві бюджети. До фінансування спільних заходів можуть залучатися інші джерела відповідно до законодавства, зокрема кошти приватного сектору, міжнародної технічної допомоги.

    Передбачається спільне вирішення завдань регіонального розвитку здійснювати за рахунок добровільного об’єднання місцевих бюджетів територіальних громад в межах одного або декількох регіонів. У підготовці та реалізації Угоди братимуть участь, з одного боку, центральні органи виконавчої влади, з іншого, органи місцевого самоврядування.

    Очікувані результати та переваги запровадження Угод:

    Ø В результаті запровадження Угод щодо регіонального розвитку центральна та місцева влада матимуть спільне бачення майбутнього розвитку певного регіону, яке формує спільну мету та вимагає концентрації зусиль та ресурсів, узгодження дій у процесі її досягнення.

    Ø В ході підготовки та реалізації Угоди щодо регіонального розвитку Уряд розглядатиме органи місцевого самоврядування регіонального рівня в якості реального партнера у досягненні спільних цілей розвитку території. Територіальні громади, підприємці реально впливатимуть на цей розвиток, оскільки виконання зобов‘язань, взятих на себе регіоном, вимагатиме узгодженості дій і політики розвитку усіх суб‘єктів регіональних відносин.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.