• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент закликає чесно і фахово вирішувати питання ядерних відходів

    Опубликовано: 2006-03-09 15:44:00

    Президент Віктор Ющенко закликає чесно і фахово вирішувати питання ядерних відходів, не вдаючись до політичних спекуляцій.

    «Якщо ми хочемо користуватися ядерними блоками і ядерною енергетикою, то маємо дати відповідь на те, як безпечно зберігати ядерні відходи», – сказав Віктор Ющенко, виступаючи сьогодні з лекцією перед студентам Національного університету ім. Тараса Шевченка.

    Президент наголосив, що нині 54% української електроенергії генеруються на чотирьох вітчизняних атомних станціях. При цьому жодна з них не володіє таким сховищем ядерних відходів, яке б відповідало українським потребам та міжнародним стандартам. «Ми живемо в часі, коли треба давати відповідь на такі питання. Я міг би мовчати, як мовчали два попередні Президенти, але це не відповідь на виклик. Ми повинні чесно дивитися на наявну проблему», – сказав Президент.

    Глава держави зазначив, що рано чи пізно фахівці мають дати відповідь на те, як і де будувати сховища для ядерних відходів. «Ця думка безумовно належить фахівцям, які мають отримати згоду громадськості. Але вона ніколи не повинна використовуватися в політичних спекуляціях», – зазначив В. Ющенко.

    Глава держави також наголосив, що потрібно усвідомлювати різницю між поняттями «відпрацьоване ядерне паливо» та «ядерні відходи». Відпрацьоване паливо на 97% складається з урану й плутонію, «які в майбутньому можуть слугувати джерелом енергії», а решта 3% власне і підпадають під категорію ядерних відходів. «Ці відходи Україна зобов’язана за міжнародною угодою прийняти на свою територію. Ми не можемо ці відходи залишити на чужій території», – сказав В. Ющенко.

    Президент нагадав, що в 2006 році Україна має заплатити Росії за послуги з переробки відпрацьованого палива 120 млн. доларів США, а, починаючи з 2012 року, ядерні відходи почнуть повертатися до України.

    Глава держави наголосив, що українська влада підходить до вирішення цього питання конструктивно й закликає уникати «авантюрних політичних кроків».

    "Офіційне представництво"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.